Csőben sült karfiol

A csőben sült karfiol népszerű egytálétel, melyet gyorsan és könnyen elkészíthetünk. Ezért kiváló választás akár egy rohanós hétköznapi vacsorának is, de bármikor egész évben. Főleg, mivel a karfiol rendkívül egészséges, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Hiszen magas a vitamin – és ásványianyag tartalma, a kalória tartalma pedig kifejezetten alacsony, így akár fogyókúrás étrendbe is remekül beilleszthető. Ráadásul egész évben hozzájuthatunk, mivel rendkívül jól fagyasztható, így a karfiol szezonon túl is elérhető. Számos étel alapanyaga, sokféle változatos étel készíthető belőle. A fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízhatásokat érhetünk el.  

Egyszerű csőben sült karfiol recept

Hozzávalók:

  • 2 közepes karfiol
  • 20 dkg vaj – és a sütőforma kikenéséhez
  • 1 db tojás
  • 6 dl tej
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 2 teáskanál mustár
  • 5 dkg liszt
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint

A csőben sült karfiol elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a karfiolokat szedjük rózsáira, majd alaposan mossuk meg, csepegtessük le.
  2. Majd egy edényben forrázunk vizet, enyhén sózzuk meg.
  3. A forrásban lévő vízbe tegyük bele a karfiol rózsákat 3-4 percre.
  4. Közben a sajtot reszeljük le.
  5. Majd szűrjük át őket jeges vízbe és hagyjuk ott, amíg kihűl.
  6. Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  7. Ezután a vajat olvasszuk fel egy lábosban és szórjuk rá a lisztet.
  8. Kevergetve pirítsuk meg egy kicsit, és adjuk hozzá folyamatos keverés mellett a tejet.
  9. Majd nagyjából öt perc alatt főzzük készre.
  10. Reszeljük bele a sajt felét, adjuk hozzá a tojássárgáját és szerecsendióval, mustárral, sóval és borssal fűszerezzük ízlés szerint.
  11. Egy sütőformát vékonyan kivajazunk és a karfiol rózsákat eloszlatjuk benne.
  12. Majd rákanalazzuk a mártást és a maradék reszelt sajttal megszórjuk a tetejét.
  13. A 200 fokra előmelegített sütőben kb. 28-30 perc alatt pirosra sütjük.

Hagyjuk kicsit kihűlni, mert úgy könnyebben szeletelhető és még melegen tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Készíthetjük más zöldségekkel keverve, de gazdagíthatjuk tarjával, sonkával, hagymával egyéb hozzávalókkal, amit csak otthon találunk. Érdemes különbözőképpen variálni, mert számtalan módon készíthető, szinte megunhatatlan étel.

Vegetáriánus csőben sült sajtos-mandulás karfiol:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez