David F1 karfiol

Hazánkban a David F1 karfiol is igen népszerű, bár az egyik legnépszerűbb a Lecanu F1, mely három egymást követő évben is a legkeresettebb fajták között szerepelt. A karfiol a keresztesvirágúak családjába tartozik, akárcsak a káposztafélék vagy a brokkoli. Sokféle nemesített fajtája elérhető már melyek az érési idő, illetve a termelés szempontjából meghatározók. Egyre keresettebbek a rezisztens fajták. Nem véletlenül, hiszen napjainkban már nemcsak a betegségek és kártevők, de egyre inkább a szélsőséges időjárási viszonyok miatt is szükségesebbek az ellenállóbb fajták.

A szezonban egyre többfelé találkozhatunk már a piacokon és a bevásárlóközpontok polcain különleges nem a szokványos fehér vagy krémszínű, hanem a sárga-, lila– vagy a zöldes színű különleges pagodakarfiollal is. A karfiol – bármely fajtájú vagy formájú legyen is – nagyon egészséges, mivel számos – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Bár a semleges íze miatt meglehetősen megosztó, de érdemes minél többet fogyasztani belőle. Ráadásul nemcsak a szezonban, mivel le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzájuthatunk. De télire akár savanyúságnak is elrakható.

David F1 karfiol jellemzői

Ez a fajta főleg őszi betakarításra ajánlott. Megbízható hibrid. Friss fogyasztásra és ipari termesztésre egyaránt megfelelő. Levélzete robosztus, erős növekedésű, a levelek öntakarása is kiváló. Hófehér, súlyos, kőkemény, domború, tömött fejeket növeszt. Hófehér rózsái, tömöttek, szépen szemcsézettek. Tenyész ideje 80 nap, melyet megbízhatóan tart.

A karfiol fajták esetében is egyre fontosabb, hogy ellenállók legyenek mind a betegségekkel, mint az időjárási tényezőkkel szemben.

Tárolásuk

A karfiol tárolása leginkább sötét, hűvös, fénytől védett helyen történjen. Alkalmasak erre a pincék, kamrák egyaránt. Lehetőleg kartondobozban egymás mellett – de lazán, egymáshoz nem érintkezve – tároljuk. Megfelelő körülmények között akár több hétig is elállnak. A David F1 kiváló minőségét sokáig megtartja is.

Hűtőszekrényben egy-két hétig tartható. Ha nem tudjuk elkészíteni, felhasználni, inkább fagyasszuk le.

A David F1 karfiol felhasználása

A David F1 is alkalmas mindenféle karfiolos étel készítésre. Ez is, mint a karfiol fajták mindegyike kedvelt konyhai alapanyag, mely sütve, főve, párolva is fogyasztható. Bár az íze jellegtelen, semleges – emiatt megosztó zöldség – a fűszerezésének köszönhetően különleges ételeket készíthetünk belőle. A karfiolos receptek nemcsak szezonban keresettek, mivel rendkívül alacsony a kalória tartalma így remek kiegészítője a fogyókúrás étrendeknek is. Mivel pedig a glikémiás indexe is alacsony cukorbetegek étkezésében is kiváló, de létezik karfiol diéta is.

Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, de a szervezet vitamin raktárát is feltölthetjük vele a téli időszak előtt. Ráadásul a karfiol babáknak is adható, ha nem is közvetlenül a hozzátáplálástól kezdve.  Magas rost tartalma segít az emésztésben.

A karfiol szeretete:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom