Diétás karfiol receptek

A karfiol kalória tartalma meglehetősen alacsony, így a diétás karfiol receptek nem véletlenül keresettek. Hiszen a karfiol – bár rendkívül megosztó – de nagyon egészséges zöldség, mely fogyasztása igazán jótékony hatású a szervezetünk számára. Hiszen számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az alakunk és az egészségünk megőrzéséért is. Érdemes ezért nemcsak karfiol szezonbanhiszen fagyasztva egész évben hozzájuthatunk – minél rendszeresebben fogyasztani belőle. Annál is inkább, mivel rendkívül egyszerűen és gyorsan számos módon elkészíthető. A fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízhatások érhetők el, próbálkozzunk bátran!

Diétás karfiol receptek

A karfiol számos finom fogás remek alapanyaga. Bár elsősorban a karfiolkrémlevest és a rántott karfiolt ismerjük, de ezek nem feltétlenül diétás ételek. Bár, ha a krémlevesben nem tejszínt használunk, diétásabbá tehető.

A karfiol kalória tartalma nem magas, így kifejezetten alkalmas fogyókúrás étrendek kiegészítőjeként. De létezik karfiol diéta is. Hiszen a karfiol magas rost tartalommal is bír, mely jótékonyan hat az emésztésünkre, így az anyagcsere folyamatokra is. Érdemes beiktatni a mindennapi étkezésink közé és legalább naponta egyszer fogyasztani belőle. Hiszen rendkívül változatosan elkészíthető és egész évben elérhető.  

Karfiolos receptek

A karfiol ideális elkészítési módja a párolás vagy a sütés, de az utóbbi időben egyre népszerűbb a grillezett kafiol is. Ez utóbbi is számos módon ízesíthető, fűszerezhető. Ha nem használunk magas kalória tartalmú pácokat, szószokat, akkor ez is ideális módja a diétás ételek elkészítésének.

A párolása sokkal kíméletesebb, mint a főzése, hiszen úgy jobban meg tudnak maradni benne az értékes vitaminok. Törekedjünk erre a feldolgozási formára, mely szintén számos étel remek alapanyaga. A karfiolt pedig bátran fűszerezzük.  

A diétás receptekkel érdemes elkerülni a kalóriában gazdag burgonya, rizs, tészta variációkat és a zöldségek önmagában köretként készíteni könnyű grillezett vagy roston sült húsok mellé. Bár kevés barna rizs fogyasztása inkább használ, mint árt a szervezetnek.

Érdemes a különféle alapanyagokat egymással együtt vizsgálni, mert számos jól megválasztott ételpárosítás akkor sem hízlal, ha burgonyával vagy rizzsel társul. A csőben sült karfiol is készíthető diétásan, ha csak sajtot sütünk rá. De a karfiolos krumplipürét is készíthetjük kevesebb krumplival, több karfiollal és vagy kevesebb vaj, és tejszín felhasználásával vagy teljes elhagyásával, inkább kevés tejjel. De remek ételek készíthetők tojásosan is belőle, melyek szintén nem nagy kalória tartalmúak, ilyen a tojásos karfiol vagy a karfiolos rántotta is.

Fontos, hogy a különböző karfiolos recepteknél a magas kalóriaszámú alapanyagokat helyettesítsük alacsonyabbal. Illetve, ha fogyni szeretnénk fontos a megfelelő mennyiségű – legalább napi 2,5-3 liter – víz fogyasztása. Étkezések között ajánlott egy-egy gyümölcs elfogyasztása is, mely szintén a teltség érzetet biztosítja.

De természetesen a legfontosabb a megfelelő mozgás és étrendváltoztatás lenne, mely viszont teljes életmód változást kíván a hosszan fenntartható siker érdekében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom