Grillezett karfiol

A grillezett karfiol nagyon egyszerűen, gyorsan asztalra kerülő fogás. Készülhet sütőben, serpenyőben vagy a kerti grillezőn egyaránt. Ízesíthetjük számos módon, hiszen a karfiol fűszerezése adja meg az ízét igazán. Ugyanis ennek a zöldségnek önmagában igazán semleges íze van. A különböző ételeknek megfelelően ízesítve azonban remek fogások készíthetők belőle. Érdemes ezekkel kísérletezni. Ha mártogatóst is készítünk a karfiol mellé, akkor elég azt fűszerezni. Ilyenkor a zöldséget a sózáson, borsozáson kívül nem szükséges tovább fűszerezni. Figyeljünk a karfiol vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. A fonnyadt zöldséget nem tudjuk jól elkészíteni.

Egyszerű grillezett karfiol receptje

Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol
  • 2 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 db babérlevél
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • chilipehely – ízlés szerint (elhagyható)

A grillezett karfiol elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a grillt készítsük elő.
  2. Majd a karfiolt szedjük rózsáira és álló vízben áztassuk, hogy a szennyeződések, esetleges bogarak ki tudjanak belőle ázni.
  3. Majd folyó víznél is öblítsük le.
  4. Közben egy edényben tegyünk fel vizet és a fűszereket forrni, amiben majd pároljuk elő a karfiol rózsákat.
  5. Ha már forr, csak akkor tegyük bele a rózsáira szedett karfiolt és 10-12 percig hagyjuk benne.
  6. Majd szűrőlapáttal vegyük ki, csepegtessük le őket.
  7. Ezután tegyük őket a grillrácsra és gyakori forgatás mellett 10-12 perc alatt süssük ropogósra.

Kiváló körete húsételeknek, de egyéb zöldségekkel – paprika, padlizsán, spárga, cukkini – grillezve önálló fogásként is megállja a helyét. Készíthetünk hozzá mártogatóst, de friss fokhagymás bagettel is nagyon finom. Készíthető serpenyőben, sütőben vagy konyhai grillen is. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez