Tartalomjegyzék
A grillezett karfiol nagyon egyszerűen, gyorsan asztalra kerülő fogás. Készülhet sütőben, serpenyőben vagy a kerti grillezőn egyaránt. Ízesíthetjük számos módon, hiszen a karfiol fűszerezése adja meg az ízét igazán. Ugyanis ennek a zöldségnek önmagában igazán semleges íze van. A különböző ételeknek megfelelően ízesítve azonban remek fogások készíthetők belőle. Érdemes ezekkel kísérletezni. Ha mártogatóst is készítünk a karfiol mellé, akkor elég azt fűszerezni. Ilyenkor a zöldséget a sózáson, borsozáson kívül nem szükséges tovább fűszerezni. Figyeljünk a karfiol vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. A fonnyadt zöldséget nem tudjuk jól elkészíteni.
Egyszerű grillezett karfiol receptje
Hozzávalók:
- 1 közepes karfiol
- 2 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál citromlé
- 1 db babérlevél
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- chilipehely – ízlés szerint (elhagyható)
A grillezett karfiol elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a grillt készítsük elő.
- Majd a karfiolt szedjük rózsáira és álló vízben áztassuk, hogy a szennyeződések, esetleges bogarak ki tudjanak belőle ázni.
- Majd folyó víznél is öblítsük le.
- Közben egy edényben tegyünk fel vizet és a fűszereket forrni, amiben majd pároljuk elő a karfiol rózsákat.
- Ha már forr, csak akkor tegyük bele a rózsáira szedett karfiolt és 10-12 percig hagyjuk benne.
- Majd szűrőlapáttal vegyük ki, csepegtessük le őket.
- Ezután tegyük őket a grillrácsra és gyakori forgatás mellett 10-12 perc alatt süssük ropogósra.
Kiváló körete húsételeknek, de egyéb zöldségekkel – paprika, padlizsán, spárga, cukkini – grillezve önálló fogásként is megállja a helyét. Készíthetünk hozzá mártogatóst, de friss fokhagymás bagettel is nagyon finom. Készíthető serpenyőben, sütőben vagy konyhai grillen is. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez