Karfiol allergia

Bizony karfiol allergia is létezik, de ez meglehetősen ritka és főleg a káposztafélékre allergiások között okoz gondot a keresztallergia fellépése során. De mit is érdemes erről tudni?

Mi is az a keresztallergia?

A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn. 

A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.

Jellemző pollen-étel keresztallergiák

Karfiol allergia

Bár jellemzően ritkán, de a karfiol is okozhat, illetve válthat ki allergiát. Így főleg a káposztára érzékenyek esetében érdemes erre odafigyelni. A babáknál is – ugyan viszonylag korán bevezethető, – de okozhat különböző panaszokat. Emiatt sem célszerű az ajánlott kor előtt kóstoltatni.

Milyen tüneteket okoz akár a karfiol allergia vagy általában az allergiák?

A karfiol okozta allergia jellemző tünetei lehetnek az alábbiak:

  • puffadás
  • hasfájás
  • gyomor problémák
  • kellemetlen gázképződés

Ezzel szemben például a pollenallergia tipikusan tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel, szemviszketéssel, torokkaparással, rosszabb esetben pedig asztmatikus panaszokkal jár.

A keresztallergiának ezzel szemben az elfogyasztott étel hatására a szájüregben lép fel először allergiás válasz. Ismertetőjelei:

  • a szájüregben kellemetlen viszketés érzése
  • ajakduzzanat
  • nyelvduzzanat
  • garatvizenyő
  • hasi görcsök

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása megközelíti a 30 százalékot. A légúti panaszok mellett a nyírfapollen tehát nagyon gyakran vált ki keresztallergiát, és bár a légúti tünetek csak néhány hétig jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma tünetei egész évben kínozhatják a beteget.

Pollen- és keresztallergia ellen: Immunterápia

Évről-évre nő a nyírfapollenre allergiások száma, közöttük pedig különösen magas a keresztallergia előfordulása. Létezik ellene tartós kezelés, az immunterápia, melyet október-november hónapban kell megkezdeni.

A nyírfapollen allergia okozta keresztallergia tünetei ellen, nem feltétlenül a felsorolt gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának kerülése jelenti a megoldást. Az allergén immunterápia a légúti panaszok mellett, a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni. A kezelést szezonálisan alkalmazzák, a nyírfa virágzását megelőzően decemberig kezdhető meg a kezelés.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom