Karfiol ára

A karfiol ára – mint minden egyéb zöldség és gyümölcs ára – szezonról szezonra változik, hiszen több tényező is befolyásolja folyamatosan. Így előre nem lehet megmondani mikor mennyi lesz az ára. Hazánkban a karfiol iránt az utóbbi évtizedekben mintha kicsit csökkent volna a kereslet, mivel a brokkoli lassan kiszorítja. Napjainkra az USA-ban már a brokkoli jobban keresett, mint a karfiol. A termőterülete így egyre csökken. Bár a kiskerti termesztése nem csökken, hiszen biokertben és magaságyásban is nevelhető. Bár a brokkolival ellentétben nem hozza folyamatosan a termését és nem is olyan egyszerű a termesztése. Viszont akár kétszer is vethető, így a friss karfiol szezonja nagyjából május közepétől októberig tart.

Karfiol ára

A karfiol árak alakulása általában két fő tényezőtől függ:

  1. A magyar termelők terméseit mennyire tizedelik kártevők.
  2. A másik pedig az időjárás.

A klíma változás hatásai a karfiol termesztésben is érezhetőek, ugyanis a folyamatos felmelegedés ennek a növénynek nem tesz jót. Mivel a rózsaképződéshez enyhébb, hűvösebb időjárás kedvezne, azonban nyáron sokszor éjszaka sem megy a hőmérő higanyszála 17-18 fok alá.

Ezek miatt és mert az üvegházi molytetű is – mely igen kártékony a brokkoli, kelkáposzta és káposzta esetében is – igencsak elszaporodott az utóbbi években. Sajnos jelentős károkat tud okozni a termésben, amitől az eladhatatlanná válik. Ráadásul a nemesítések sem tesznek lehetővé még olyan fajtát, mely rezisztens lenne e kártevő ellen. Mivel pedig olyan szer sem létezik még a kereskedelemben, mely hatásos lenne ellenük, így a küzdelem meglehetősen nehéz és kilátástalan.

Mindezek együttes hatásai miatt a hazai termőterületek száma egyre inkább csökken mind a brokkoli, mind pedig a karfiol esetében egyaránt. A 2010-ben termesztett földterületek nagysága napjainkra közel a felére estek vissza.

Az itthoni termesztés egyre nehezebb, és a termeléshez szükséges energia árak is egyre nőnek. Erre ráerősít az időjárás kiszámíthatatlansága és az utóbbi évek inflációs hatása, így ennyi bizonytalan tényező szintén előre nem látható hatással lesz az árak változására.

Ezek miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor mennyi lesz a karfiol – vagy akár a brokkoli – ára.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom