Karfiol babáknak

Vajon mikortól adható karfiol babáknak? A karfiol szezon idején érdemes az értékes zöldségből betárolni, mert nagyon egészséges. A vitamin – ásványianyag és rost tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával a karfiol hatása érezhető a szervezet számára is. Ráadásul számos módon felhasználható. Az egyik legnépszerűbb élelmiszer a konyhákban, és fagyasztva egész évben elérhető.

Mikortól adható karfiol babáknak?

A karfiol azon zöldségek közé tartozik, ami a hozzátáplálás kezdete után nem sokkal már 8-9 hónapos kor körül adhatók a babáknak. A 6 hónapos kor nagyjából a hozzátáplálás időszakának a kezdete. Ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni a burgonya, a cékla, a sárgarépa, saláta, édesburgonya, gesztenye, brokkoli, spárga megismertetésével is.

Gyümölcsök közül először érdemes az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával kezdeni. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni a gyomruk.

Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

Nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de a málna, az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik.

Mire érdemes figyelni, ha karfiolt adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk.
  • Inkább pároljuk, mint főzzük, úgy jobban benne maradnak az értékes vitaminok.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a brokkoli is okozhat allergiát, bár ez nagyon ritka. De mindenképpen érdemes figyelni a karfiol allergia tüneteire, ha először adunk a babának belőle.

A karfiol jótékony hatásai a babának:

Magas rost tartalma miatt könnyíti az emésztést, ezért székrekedéses babáknak kifejezett természetes segítség. Számos vitamin– és ásványianyag megtalálható benne, melyek a babák egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenek.

Ráadásul rendkívül jól fűszerezhető, így akár édes, akár sós ételekhez keverhetjük. A karfiolpüré csirkehússal kifejezetten jó választás, mely burgonyával is dúsítható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom