Karfiol betegségei

A karfiol betegségei és károkozói ellen védekezhetünk megelőzéssel is. Ahhoz, hogy egészséges terméseket termesszünk szükséges a talaj megfelelő előkészítése, de a magok megfelelő helyről történő beszerzése ugyanolyan fontos. Ezek mellett pedig a karfiol gondozása szintén megkerülhetetlen folyamat, mely során viszont hamarabb felfedezhetjük az elváltozásokat, betegségeket, kórokozókat. A karfiol kedvelt konyhakerti növény, mely számos kiskertben megtalálható. Nagyüzemi termesztése a termő terület csökkenésével folyamatosan csökken, de biokertben és magaságyásban is nevelhető.

Érdemes a kertben néhány tövet termeszteni, ha lehetőségünk van rá, mert a karfiol nagyon egészséges és rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Hiszen magas – szervezet számára hasznos – a vitamin– és ásványi anyag tartalma is és jelentős mennyiségű rostot tartalmaz. A kalória tartalma és a glikémiás indexe viszont alacsony, így diétás- és cukorbeteg étrendbe is könnyedén beilleszthető.

A karfiol termesztése, vetése, ültetése

A karfiol termesztését megelőzően már ősszel szükséges a talajt előkészíteni. Érdemes a talajt fertőtleníteni, fellazítani és tápanyaggal dúsítani is. A jól megmunkált, fellazított, tápanyagdús, talajt kedveli a leginkább. Szinte bárhol megél, csak a szélsőséges talajviszonyokat nem kedveli. Fényigényes, így olyan helyet keressünk számára, ahol nem árnyékolja le semmi. Olyan helyre ültessük a kikelt palántákat, ahol megelőzően nem volt káposztaféle és brokkoli sem. Hagyjunk neki megfelelő távolságot a növekedéshez – minimum fél méter sor- és tőtávolságot – ha szellősebb és kellő hely biztosított számára a fejlődéshez, kevésbé tesszük ki a betegségeknek.

Karfiol betegségei, kártevői

A karfiolt is jellemzően a káposztafélék kártevői támadhatják meg. Ilyen a levéltetű, a káposzta bagolylepke, a káposztalégy és a földibolha is. Éppen ezért nem ajánlott csak olyan talajba ültetni, ahol előzőleg nem termeltünk káposztaféléket. Betegségek közül – főleg az esős időszakban jelentkező – peronoszpóra veszélyezteti.

Káposzta lepke: fehér lepke fekete pöttyökkel, mely petéket rak a káposzta, brokkoli és karfiollevelek fonákjára is. A párás, meleg idő a legkedvezőbb számukra. A petékből fejlődnek ki a fekete-sárga mintás hernyók. Ezek fogják megrágcsálni a növényt. Gyomokon és növénymaradványokon is bábozódnak, áttelelnek, ezért érdemes a beteg növényi részeket megsemmisíteni.

Káposzta-bagolylepke: a másik fő kártevője a zöldségnek. Az első nemzedék május végén, június elején, a második nemzedék imágói július végétől rajzanak. A hernyók a káposzta-, brokkoli- és karfiolfejbe rágják be magukat. A talajban bábozódnak, így talajfertőtlenítéssel tudunk védekezni ellenük.

Érdemes emiatt társnövényekkel együtt ültetni a karfiolt is. Melyek egymás hatását erősítik, de védenek is bizonyos rovarok, kártevők ellen.

A karfiol társnövényei:

A bab, burgonya, hagyma, fokhagyma, saláta is.

Fűszernövények, virágok közül: a bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, kapor, koriander, menta, rozmaring, zsálya.

Arra azonban figyeljünk, hogy ne kerüljön paradicsom, szőlő és ruta mellé!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom