Karfiol elkészítése

A karfiol elkészítése számos módon történhet és nem tartozik a bonyolult feladatok közé. De az íze megosztó, így sokan kerülik. Pedig a karfiol nagyon egészséges zöldség, mely számos vitamint és ásványi anyagot, a szervezet számára hasznos – rostot is tartalmaz. Ráadásul a kalória tartalma is meglehetősen alacsony. Érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak a karfiol szezonban.  Hiszen – megfelelő helyen tartva – egy rövid ideig tárolható, de akár le is fagyasztható. Így akár télire is eltehetünk belőle. Babáknak is a viszonylag hamar már adható, érdemes őket is minél előbb megismertetni ezzel a zöldséggel is.

Karfiol vásárlása, tisztítása

A karfiolt szedhetjük magunk a kertből vagy vásárolhatjuk a piacon, bevásárlóközpontokban. Mindig figyeljünk arra, hogy lehetőleg szezonban vásároljuk a friss zöldségeket gyümölcsöket. Egyrészt akkor a legvitamindúsabb, másrészt az ára is abban az időszakban a legkedvezőbb.

A karfiolt meg kell tisztítani a szennyeződésektől és utána tudjuk feldolgozni. Ha sütjük, akkor alapos mosás és szárítás után tudjuk megsütni. A fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízhatásokat érhetünk el. De főzhetjük és párolhatjuk is. A karfiol párolása sokkal kíméletesebb módja az elkészítésének, mint a főzése, mivel így jobban megmaradnak benne az értékes vitaminok.

Karfiol elkészítése

A karfiolt önmagában kevésbé szoktuk sütni. Jellemzőbb a főzése vagy párolása. Bár inkább kíméletesen pároljuk, mint főzzük akkor jobban benne maradnak a szervezet számára hasznos vitaminok és ásványianyagok. Párolni lehet pároló edényben, de egy fém szűrő segítségével, hagyományos, sima edényben is. Így készítve alapja számos ételnek, de akár sütve is fogyaszthatjuk köretként, így jellemzőbb a csőben sült karfiol különböző elkészítésben.

Az utóbbi időben egyre népszerűbb a különböző zöldségek grillezése, ez alól a grillezett karfiol sem kivétel. Remek kiegészítője grillezett húsoknak, fasírtoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt.

Karfiol tárolása

A karfiol tárolása nem bonyolult folyamat, de érdemes néhány dologra odafigyelni. Csak ép, sérülésmentes darabokat tároljunk, de hosszabb ideig nem tárolható. Azokat is hűvös, fagymentes, jól szellőző sötét helyen úgy, hogy ne érjenek össze.

Ha erre nincs lehetőségünk le is fagyaszthatjuk. Így a szezonon kívül is hozzájuthatunk az értékes zöldséghez.

Egyszerű és gyors! Így készül a finom karfiol:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom