Tartalomjegyzék
Hazánkban a karfiol fajták főleg a termelők körében érdekesek. A fogyasztók kevésbé érdeklődnek a fajták iránt. A karfiol a keresztesvirágúak családjába tartozik, akárcsak a káposztafélék vagy a brokkoli. A nyártól induló karfiol szezonban többfelé is találkozhatunk már a piacokon és a bevásárlóközpontok polcain a sárga-, lila– vagy pagodakarfiollal egyaránt. A karfiol – bármely fajtájú vagy formájú legyen is – nagyon egészséges. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes ezért is minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a szezonban, mivel le is fagyasztható, egész évben hozzájuthatunk. De télire akár savanyúságnak is elrakható. A karfiol babáknak is adható, ha nem is közvetlenül a hozzátáplálástól kezdve. Magas rost tartalma segít az emésztésben.
Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, de a szervezet vitamin raktárát is feltölthetjük vele a téli időszak előtt. Ráadásul a kalória tartalma nem magas, így remek kiegészítője a fogyókúrás étrendnek is. Sőt létezik karfiol diéta is.
Karfiol fajták
A formájuk, színük is rendkívül változatos, mivel nemcsak a fehér-, hanem sárga és lila színben, illetve a pagodakarfiol világoszöld színben elérhető. A pagodakarfiol különösen látványos spirális alakú rózsáival. Az ízük meglehetősen hasonló, bár a pagodakarfiol íze édeskésebb, kicsit a dióra emlékeztető ízzel. Viszont kevésbé karakteres ízük miatt fontos konyhai alapanyagok. A fűszerezésüknek köszönhetően pedig igazán különleges ízhatások érhetők el.
Karfiol fajták esetében is egyre fontosabb, hogy ellenállók legyenek mind a betegségekkel, mint az időjárási tényezőkkel szemben.
Ilyen ellenálló fajták tavaszi szüretelésre:
- Easy Top F1 – az egyik legkorábbi fajta, tavaszra (fóliába) és őszi hajtatásra is, 60 napos tenyész idejű növény
- Jakku F1 – szabadföldi termesztésre is alkalmas, 65 napos tenyészidejű, kiváló minőségű zöldséget adó fajta
Hőségálló fajták nyári szüretelésre:
- Amerigo F1 – erős növekedésű, kékes levélszínű, 85 napos tenyész idejű, kiváló stressztűrő fajta
- Padme F1 – a rózsaképződés magasabb hőmérséklet esetében is megindul és öntakarásuk segítségével a napégéstől is védve vannak, 70-73 napos tenyész idejű
- Fortaleza – jól alkalmazkodik minden talajtípushoz és a szélsőséges időjáráshoz is, 80 napos tenyész idejű
- Kamino F1 – ugyanaz igaz erre a fajtára is, mint a Padme esetében, de 75 napos tenyész idővel lehet számolni
Őszi szüretre alkalmas fajták:
- Almagro F1 – könnyen termeszthető, rezisztens, betegségekre kevésbé fogékony fajta, 80-85 napos tenyész idejű, kiváló minőségű, tömött rózsájú fajta
- Andromeda F1 – rendkívül jó színmegtartó fajta, mely vágás után sem sárgul, 70-75 napos tenyész idejű
- Arizona – jól ellenálló, erős lombképzésű hibrid 70 napos tenyész idővel
- Clarina F1 – gyökérgolyva rezisztens fajta, 75 napos tenyész idővel
- Conero – erős növekedésű, hófehér színű, szabályos formájú, 90 napos tenyész idejű fajta
Népszerű hazai fajták:
- Lecanu F1 – az év nagy részében termeszthető, hófehér színű, tömött rózsájú, 75 napos tenyész idejű fajta, mely jól tűri a nyári időszakot is
- David F1 – nyári és őszi termesztésre javasolt, 80 napos tenyész idejű, kemény, tömött hófehér rózsákat növesztő, megbízható fajta
- Brice F1 – világoszöld, gömbölyű formájú, szabadföldi termesztésre javasolt fajta
Greenstorm F1 – korai, zöld színű, igazi karfiol különlegesség, 65-70 napos tenyész idővel, mely egész szezonban trmeszthető, köszünhetően a jó stressztűrő képességének.
Tárolásuk
A karfiol tárolása leginkább sötét, hűvös, fénytől védett helyen történjen. Alkalmasak erre a pincék, kamrák egyaránt. Lehetőleg kartondobozban egymás mellett – de lazán, egymáshoz nem érintkezve – tároljuk. Megfelelő körülmények között akár több hétig is elállnak.
Hűtőszekrényben egy-két hétig tartható. Ha nem tudjuk elkészíteni, felhasználni, inkább fagyasszuk le.
Felhasználásuk
A karfiol fajták mindegyike alkalmas a különböző ételek elkészítésére. Kedvelt konyhai alapanyag, mely sütve, főve, párolva is fogyasztható. Azonban nyers fogyasztása – számos zöldséggel ellentétben – nem javasolt.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez