Karfiol fasírt

A zöldséges fasírtok, tócsnik, nagyon népszerűek, bár a karfiol fasírt talán kevésbé ismert. A húslevesből megmaradt főtt zöldségeket szoktuk ilyen formában felhasználni, hiszen fokhagymás mártogatóssal nagyon ízletes főétel készíthető belőle. A karfiolból készült ételek főleg akkor kerülnek előtérbe, ha a szezonban sok termett a kertben, vagy a piacon elmértük a mennyiséget a friss, zsenge zöldség láttán. Pedig a karfiol rendkívül egészséges zöldség, mely a szervezetre igazán jótékonyan hat, ezért is érdemes belőle minél többet fogyasztani. Ráadásul a szezonban le is fagyaszthatjuk, így egész évben rendelkezésünkre áll a fagyasztóban.

Fűszerekkel megbolondítva igazán különösen ízvilágú, melyet akár egyéb zöldségekkel – vagy maradék húsokkal – is készíthetjük együtt.  

Egyszerű karfiol fasírt recept

 Hozzávalók:

  • 0,5 kg karfiol
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db egész tojás
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

A karfiol fasírtok elkészítése lépésről – lépésre

  1. Először a karfiolt szedjük rózsáira, majd alaposan mossuk meg, hogy eltávolítsuk az esetleges szennyeződéseket.
  2. Közben a petrezselyemzöldet is mossuk meg és aprítsuk fel.
  3. A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
  4. Majd egy fazékba tegyünk fel főni enyhén sós vizet.
  5. A karfiol rózsákat tegyük a forrásban lévő vízbe 3 percre, majd jeges vízbe szedjük át.
  6. Hagyjuk benne kihűlni, majd csepegtessük le szűrőn.
  7. Ezután egy nagyobb tálba tegyük bele a lecsepegtetett karfiolt.
  8. Kicsit nyomkodjuk össze egy villával.
  9. Adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát is.
  10. Majd fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Aki csípősebben szereti kevés chili paprikát is adhat hozzá.
  11. Az egészet egynemű masszává keverjük, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható legyen.
  12. Egy serpenyőben olajat hevítünk és kanállal lapos fasírtokat formázunk belőle.
  13. A forró olajban néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Kínálhatjuk tartármártással vagy fokhagymás mártogatóssal önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Főzelékek feltétje is lehet, de salátákkal is kitűnő választás. Igazán sokféleképpen készíthető és kínálható. Jó étvágyat hozzá!

Karfiolfasírt:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom