Tartalomjegyzék
A karfiol felhasználása rendkívül széleskörű, annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin– és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Bár a karfiol szezontól függetlenül szinte egész évben elérhető. Érdemes belőle rendszeresen fogyasztani, hiszen jótékony hatása elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.
Karfiol felhasználása – nyersen
A karfiol felhasználása történhet párolva, főzve, sütve, de akár grillezve is. Nyers fogyasztása azonban nem ajánlott. Annak ellenére, hogy számos zöldség fogyasztása nyersen is jótékonyan hat a szervezet számára, a karfiol nem tartozik ezek közé. Akárcsak a burgonya, vagy a spárga esetében – bár ez utóbbi kevésbé káros, mint a burgonya – de akár a különböző csírák is. A karfiol nyersen fogyasztva ugyanis puffadást, gyomorfájdalmakat és gázképződést is okozhat.
Karfiol felhasználása párolva, főve, sütve
A karfiolt leggyakrabban párolva, főzve vagy sütve fogyasztjuk. Bár ez utóbbit jellemzően más zöldségekkel vagy húsokkal, – akár csőben sült karfiolként – önmagában kevésbe sütjük. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a karfiolkrémleves is. A karfiol grillezése főleg az utóbbi időkben örvend nagy népszerűségnek, számos egyéb zöldség mellett. Sült feldolgozási módja esetén pedig akár önmagában, köretként is megállja a helyét. De ez az alapja a különböző rakott és egyéb tésztás ételeknek egyaránt.
A karfiol fűszerezése által pedig igazán különleges ízhatások érhetők el. Bártan fűszerezzük!
Karfiol tárolása
A frissen szedett fejeket ajánlott hűvös, szellős, de fagymentes helyen tárolni. A hideg betonra ne tegyük, mert a lecsapódó pára hatására hamarabb megromlik. Érdemesebb faládában vagy kartondobozban tárolni egymás mellett úgy, hogy ne érjenek össze.
A hűtőszekrény zöldséges rekeszében fóliával lefedve még akár egy hétig is eltartható. Azonban arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.
A karfiol szeretete:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez