Tartalomjegyzék
A karfiol főzése nem bonyolult és nem is időigényes folyamat. A karfiol szezon idején érdemes nagyobb mennyiséget is beszerezni ebből a rendkívül egészséges növényből, hiszen számos módon felhasználható. Ráadásul le is fagyasztható, de télire savanyúság is készíthető belőle. Ha nem a kertből szedjük, akkor érdemes figyelni a vásárlásnál arra, hogy mindig friss zöldséget vásároljunk. Ha a levele fonnyadt vagy a rózsája barnás, akkor az a karfiol már nem friss. A nyers karfiol a hűtőben, vagy hűvös, sötét helyen akár több hétig is eltartható.
Karfiol főzési ideje
Ahhoz, hogy minél több hasznos vitamin megmaradjon benne érdemesebb kíméletesen párolni, mint főzni. Viszont a főzése során is érdemes figyelni rá, hogy 3-4 percnél tovább ne főzzük.
Ha egyben főznénk meg, ahhoz a leveleitől megfosztott karfiolt 10 percre áztassuk hideg vízbe. Majd sós lobogó vízbe főzzük 15-20 percig.
A karfiol főzése lépésről lépésre:
- Először a karfiolt rózsáira kell szedni, majd előbb álló vízben, aztán folyó víznél is át kell öblíteni.
- Ezután egy lábosba vizet kell forralni és kevés sót adni hozzá.
- Ha már forr, tegyük bele a karfiol rózsákat és főzzük ebben maximum 3-4 percig. Tovább ne, mert kifőnek belőle az értékes tápanyagok.
- Ha megfőtt szűrjük le és fűszerezzük ízlés szerint, annak megfelelően, hogy mit készítünk belőle.
A főzőlevet is ízesíthetjük. Fűszerezésével remek ízhatások érhetők el. Ízesíthetjük sóval, borssal, szerecsendióval, de adhatunk hozzá fokhagyma gerezdet vagy chilit is, ha pikánsabban szeretnénk. Ha citromlevet adunk hozzá jobban megmarad a karfiol színe és a főzés során keletkezett szagát is enyhíti. De főzhetjük tejjel vagy fehérborral elkevert vízben is, attól függően, hogy utána mire használjuk fel.
A főtt karfiol számos étel alapanyagául szolgálhat a karfiolkrémlevestől, a rakott karfiolig. De akár egyéb zöldségekkel keverve köretként is kitűnő választás. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mert rendkívül jótékonyan hat a szervezetünkre. Mivel pedig kevés a kalória tartalma, remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendeknek is. Fogyasszuk bátran! Jó étvágyat hozzá!
A karfiol szeretete:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez