Karfiol főzése

A karfiol főzése nem bonyolult és nem is időigényes folyamat. A karfiol szezon idején érdemes nagyobb mennyiséget is beszerezni ebből a rendkívül egészséges növényből, hiszen számos módon felhasználható. Ráadásul le is fagyasztható, de télire savanyúság is készíthető belőle. Ha nem a kertből szedjük, akkor érdemes figyelni a vásárlásnál arra, hogy mindig friss zöldséget vásároljunk. Ha a levele fonnyadt vagy a rózsája barnás, akkor az a karfiol már nem friss. A nyers karfiol a hűtőben, vagy hűvös, sötét helyen akár több hétig is eltartható. 

Karfiol főzési ideje

Ahhoz, hogy minél több hasznos vitamin megmaradjon benne érdemesebb kíméletesen párolni, mint főzni. Viszont a főzése során is érdemes figyelni rá, hogy 3-4 percnél tovább ne főzzük.

Ha egyben főznénk meg, ahhoz a leveleitől megfosztott karfiolt 10 percre áztassuk hideg vízbe. Majd sós lobogó vízbe főzzük 15-20 percig.

A karfiol főzése lépésről lépésre:

  1. Először a karfiolt rózsáira kell szedni, majd előbb álló vízben, aztán folyó víznél is át kell öblíteni.
  2. Ezután egy lábosba vizet kell forralni és kevés sót adni hozzá.
  3. Ha már forr, tegyük bele a karfiol rózsákat és főzzük ebben maximum 3-4 percig. Tovább ne, mert kifőnek belőle az értékes tápanyagok.
  4. Ha megfőtt szűrjük le és fűszerezzük ízlés szerint, annak megfelelően, hogy mit készítünk belőle.

A főzőlevet is ízesíthetjük. Fűszerezésével remek ízhatások érhetők el. Ízesíthetjük sóval, borssal, szerecsendióval, de adhatunk hozzá fokhagyma gerezdet vagy chilit is, ha pikánsabban szeretnénk. Ha citromlevet adunk hozzá jobban megmarad a karfiol színe és a főzés során keletkezett szagát is enyhíti. De főzhetjük tejjel vagy fehérborral elkevert vízben is, attól függően, hogy utána mire használjuk fel.

A főtt karfiol számos étel alapanyagául szolgálhat a karfiolkrémlevestől, a rakott karfiolig. De akár egyéb zöldségekkel keverve köretként is kitűnő választás. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mert rendkívül jótékonyan hat a szervezetünkre. Mivel pedig kevés a kalória tartalma, remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendeknek is. Fogyasszuk bátran! Jó étvágyat hozzá!

A karfiol szeretete:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom