Karfiol fűszerezése

A karfiol fűszerezése rendkívül izgalmassá teszi a belőle készült ételeket. Ez főleg azért fontos, mivel a karfiol önmagában elég jellegzetes és megosztó ízű alapanyag. Bár a karfiol szezonban igazán keresett, a brokkoli az utóbbi években már népszerűbb a karfiolnál. Fontos konyhai alapanyag, jól elkészítve, finoman fűszerezve igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Nagyon egészséges, ezért is fontos lenne minél többet fogyasztani belőle. Hiszen magas a vitamin– és az ásványi anyag tartalma, és sok benne a rost is. Rendszeres fogyasztásával, számos betegség megelőzhető.

Karfiol fűszerezése

A karfiolnak is számos fűszere van, melyeket attól függően használunk, hogy mit készítünk belőle. Bár jellemzően nem igényel sok fűszert, a hagyma, szerecsendió és a só sok esetben bőven elegendő. Ha levesként, főzelékként készítjük, akkor a fokhagyma, frissen őrölt fekete bors és a különböző zöldfűszerek is remekül kiemeli az ízét. Aki a csípősebb ízeket kedveli bátran használhat mellé curryt, chilit és cayenne borsot is.

Érdemes gazdagon fűszerezni, hiszen a fűszerek kiemelik a karfiol ízét. Ráadásul, más és más ízhatást érhetünk el általuk.

Karfiol fűszerei

Babérlevél: Fűszer- és gyógynövény is. Emésztést segítő, de baktériumölő és gombaölő hatással is bír. Megszünteti az étvágytalanságot. Jól illik levesek, mártások, szószok, burgonyás– és káposztás ételek ízesítéséhez.

Bazsalikom: az olasz – és mediterrán – konyha egyik alap fűszernövénye. Erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, de jótékonyan hat az emésztésre is. Kellemetlen szájszag és migrén esetén is hatásos. Rendkívül jól illik paradicsomos ételekhez, mártásokhoz, szószokhoz.

Fokhagyma: a magyar konyha egyik alap fűszernövénye, mely szinte a legtöbb zöldséghez jól illik. Bármilyen sós cukkinis ételbe remekül megállja a helyét. Nemcsak ételízesítő, az egyik legjelentősebb gyógynövényünk is.

Kakukkfű: gyógy- és fűszernövény is, mely hatását elsősorban az illóolajának köszönheti. Gyulladásgátló és vizelethajtó is. A leggyakrabban használt konyhai fűszernövényeink egyike. Elsősorban paradicsomos ételekhez, szószokhoz, mártásokhoz, gombás és tejszínes ételekhez használjuk. De a húsok, halak, semlegesebb ízű zöldségek – cukkini, burgonya – ízesítésére is kiváló. A bab, borsó, káposztafélék készítésénél az emésztést segítendő használjuk az ízesítés mellett.

Kömény: Elsősorban gyomorfájdalmakra, emésztési zavarok esetén, szélhajtóként ismert gyógy- és fűszernövény. Kedvelt fűszer, mely jól illik levesek, főzelékek ízesítéséhez, de kenyerek és édességek ízesítésére is használják.

Majoránna: gyógy- és fűszernövény is. Étvágygerjesztő, de alkalmazható emésztési zavarok esetében, szélhajtásra, görcsoldásra is.Szinte nincs olyan háztartás, ahol ne fordulna elő. Jól illik mártások, hurkák, kolbászok, pástétomok, zöldséges ételek, húsfélék, májételek ízesítésére.

Oregánó: A közönséges szurokfű élénkítő, erősítő és fertőzésgátló hatású is. Leginkább a paradicsomos ételek fűszereként ismert, de tésztás és zöldséges ételek remek ízesítője is.

Szerecsendió: Dél-Ázsiában őshonos, különleges aromájú fűszernövény. Jól illik a sajtos-, besamelmártásokhoz, szószokhoz. De finom ízt ad a spenótos, brokkolis ételeknek, a burgonyapürének egyaránt. A krémlevesek kedvelt fűszere. Néhány süteményben is használható.

Érdemes fűszerezését annak megfelelően változtatni, variálni, hogy milyen ételt készítünk a karfiolból. Sokan a mustárt is szívesen használják. Bártan kísérletezzünk!

A karfiol szeretete:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom