Karfiol gondozása

A karfiol gondozása nem túl bonyolult folyamat, de mindenképpen megéri a fáradozást, ha egészséges terméseket szeretnénk. Ez a nagyon egészséges zöldség – bár az íze megosztó – nagy népszerűségnek örvend. Kedvelt konyhakerti növény, mely nemcsak a szezonban, hanem egész évben keresett. Ugyanis remekül fagyasztható, így fagyasztottan egész évben hozzájuthatunk.

Mivel nagyon egészséges zöldség, melyben magas a vitamin-, ásványi anyag- és rost tartalom is, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Hiszen hatása a szervezetre igazán jótékony, mely hatás elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Mivel pedig a kalória tartalma és a glikémiás indexe is nagyon alacsony, így fogyókúrás- és cukorbeteg étrendbe is könnyedén beilleszthető.

A karfiol vetése, ültetése

Mint a zöldségek esetében általában a karfiol termesztését megelőzően is már ősszel szükséges a talaját előkészíteni. A jól megmunkált, fellazított, tápanyagdús, talajt kedveli a leginkább. Szinte bárhol megél, csak a szélsőséges talajviszonyokat nem kedveli. Fényigényes, így olyan helyet keressünk számára, ahol nem árnyékolja le semmi. Ugyanis az árnyékban megnyúlik és virágzata is apró, laza szerkezetű marad.

Magvetését már január végén, február elején megkezdhetjük. Ha a növény kikelt, érdemes a palántákat még egyszer átültetni nagyobb cserépbe. Majd április végén már kiültethetők az elkészített helyükre a szabadföldbe, ha a talaj hőmérséklete eléri a 10 fokot. Nagyjából a vetést követő 6-7 hét alatt érik el a kiültetéshez szükséges fejlettségüket.

A karfiol gondozása

Már a palánták esetében szükséges a megritkításuk, amennyiben már legalább 3-4 lomblevelük van. Nagyjából fél méter távolságra ültessük őket, mert nagy a helyigényük.

Szükséges folyamatos vízellátásáról gondoskodni, főleg a kezdeti növekedési szakaszban, de ezt követően is. Viszont arra figyeljünk, hogy inkább a tövét öntözzük, a virágokat lehetőleg ne érje víz. Ha nagyon napos az idő, érdemes a levelekkel takarni a növekvő karfiol fejeket, hogy ne égesse meg a nap, különben megbarnul.

Folyamatos gyommentesítésre is szüksége van. Öntözése során a talaja tömörödik, melyen folyamatos talajlazítással segíthetünk. Érdemes a talajt mulcsozással takarni a kiszáradástól. A növekedése során folyamatosan figyeljük a növényt, mert a károkozók, betegségek megtámadhatják. Társnövényekkel való összeültetéssel vegyszermentesen védekezhetünk a betegségek, kártevők ellen. De előfordul, hogy ez már nem elég. Ezért is ajánlott folyamatosan nyomon követni a növény fejlődését, hogy mielőbb be tudjunk avatkozni, ha szükséges.

A karfiol rózsák igen gyorsan fejlődnek. Akkor kell levágni őket, ha kifejlődtek, a rózsájuk már kemény, de a virágrügyek még nem nyíltak szét. Szedését követően hűvös, jól szellőző helyen tároljuk a felhasználásáig.  

A karfiol szeretete:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom