Tartalomjegyzék
A karfiol hatása a szervezetre igazán jelentős, bár hazánkban évszázadokra visszamenően nincs jelen a népi gyógyászatban. Annál is inkább, mivel főleg az utóbbi évtizedekben vált kedvelt konyhai alapanyaggá. A karfiol – bár megosztó az íze miatt – nagyon egészséges. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Főleg rendszeres fogyasztás mellett érezhető jótékony hatása.
Főleg a kiskerti termesztése jelentős, biokertben is könnyedén nevelhető. A karfiolt kedvelők örömére a szezonja nem tart rövid ideig. Érdemes ezalatt minél többet fogyasztani belőle frissen. De remekül le is fagyasztható, így akár egész évben hozzájuthatunk.
Karfiol hatása
A karfiol vitamin- és ásványi anyag tartalma igazán magas. Annyi C-vitamin van benne, mint egy kisebb narancsban. Ezen kívül a rost tartalma is magas, ennek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre.
Többek között:
- erősíti az immunrendszerünket
- gyulladásgátló hatással bír
- jótékonyan hat a vérnyomásra
- segíti a vesefunkciók egészséges működését
- kiemelkedő antioxidáns tartalma miatt biztosítja a sejtek megfelelő működését
- hatékony segítség az agy egészségének megóvásában, mivel fontos forrás a kolinnak, egy B-vitaminnak, melynek nagy szerepe van az agy fejlődésében
- segít az egészséges emésztésben
- erősíti a méregtelenítési folyamatokat
Gyógyászati javallatok:
- nehéz emésztés
- székrekedés
- gyomor problémák
- vérnyomás problémák
- szív- és érrendszeri megbetegedések
Karfiol feldolgozása
A karfiol leginkább akkor biztosítja friss, üde ízét, ha természetes eljárással termesztik a neki megfelelő időszakban.
Táplálkozási célra a karfiolt párolják, főzik vagy megsütik. Ne főzzük bő vízben, hanem inkább pároljuk vagy még jobb, ha víz nélkül sütőben sütjük meg. A karfiol sütése is történhet különböző módokon.
Az utóbbi időben pedig – ahogy a grillezés a szezonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend – a grillezett karfiol is egyre kedveltebb feldolgozási módja. Számos étel kedvelt alapanyaga, hiszen gyorsan, könnyen elkészíthető bármely formában.
A karfiol nyers fogyasztása azonban nem javasolt.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez