Karfiol hatása

A karfiol hatása a szervezetre igazán jelentős, bár hazánkban évszázadokra visszamenően nincs jelen a népi gyógyászatban. Annál is inkább, mivel főleg az utóbbi évtizedekben vált kedvelt konyhai alapanyaggá. A karfiol – bár megosztó az íze miatt – nagyon egészséges. Számos – a szervezet számára hasznosvitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Főleg rendszeres fogyasztás mellett érezhető jótékony hatása.

Főleg a kiskerti termesztése jelentős, biokertben is könnyedén nevelhető. A karfiolt kedvelők örömére a szezonja nem tart rövid ideig. Érdemes ezalatt minél többet fogyasztani belőle frissen. De remekül le is fagyasztható, így akár egész évben hozzájuthatunk.

Karfiol hatása

A karfiol vitamin- és ásványi anyag tartalma igazán magas. Annyi C-vitamin van benne, mint egy kisebb narancsban.  Ezen kívül a rost tartalma is magas, ennek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre.

Többek között:

  • erősíti az immunrendszerünket
  • gyulladásgátló hatással bír
  • jótékonyan hat a vérnyomásra
  • segíti a vesefunkciók egészséges működését
  • kiemelkedő antioxidáns tartalma miatt biztosítja a sejtek megfelelő működését
  • hatékony segítség az agy egészségének megóvásában, mivel fontos forrás a kolinnak, egy B-vitaminnak, melynek nagy szerepe van az agy fejlődésében
  • segít az egészséges emésztésben
  • erősíti a méregtelenítési folyamatokat

Gyógyászati javallatok:

  • nehéz emésztés
  • székrekedés
  • gyomor problémák
  • vérnyomás problémák
  • szív- és érrendszeri megbetegedések

Karfiol feldolgozása

A karfiol leginkább akkor biztosítja friss, üde ízét, ha természetes eljárással termesztik a neki megfelelő időszakban. 

Táplálkozási célra a karfiolt párolják, főzik vagy megsütik. Ne főzzük bő vízben, hanem inkább pároljuk vagy még jobb, ha víz nélkül sütőben sütjük meg. A karfiol sütése is történhet különböző módokon.    

Az utóbbi időben pedig – ahogy a grillezés a szezonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend – a grillezett karfiol is egyre kedveltebb feldolgozási módja. Számos étel kedvelt alapanyaga, hiszen gyorsan, könnyen elkészíthető bármely formában.

A karfiol nyers fogyasztása azonban nem javasolt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom