Karfiol leves

A karfiol leves az egyik legismertebb karfiolos étel, a rántott karfiolon kívül, melyet egész évben könnyedén, egyszerűen, gyorsan elkészíthetünk. Ugyanis a karfiol a szezonon túl is elérhető, hiszen remekül fagyasztható, így a fagyasztott vagy a friss zöldség is alapja lehet ennek az egyszerűen elkészíthető hagyományos levesnek. A karfiol pedig bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségeink közé, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és sok rostot is tartalmaz. A hagyományos karfiol leves számos módon variálható, gazdagítható, akár burgonyát is adhatunk hozzá. Érdemes kipróbálni!

Hagyományos karfiol leves recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg karfiol  
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • olaj vagy zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,5 l húsleves alaplé, zöldséglé vagy víz
  • petrezselyem – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • fűszerpaprika – ízlés szerint

Az egyszerű karfiol leves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a karfiolt rózsáira kell szedni és vízben hagyni ázni, hogy az esetleges szennyeződések, bogarak kiázzanak belőle.
  2. Majd folyó víznél is öblítsük át és szűrjük le.
  3. Közben a zöldségeket és a vöröshagymát pucoljuk meg.
  4. A zöldségeket karikázzuk fel, a hagymát vagdossuk apró kockákra.
  5. Az olajat vagy zsírt hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd a felkockázott zöldségeket is.
  6. Sózzuk, borsozzuk igény szerint, majd öntsük fel 2 dl vízzel vagy alaplével és fedő alatt pároljuk nagyjából 8-10 percig.
  7. Akkor húzzuk le a tűzről szórjuk meg a fűszerpaprikával, adjuk hozzá a lisztet és keverjük csomómentesre.
  8. Öntsük fel az egészet a maradék lével és fedő alatt forraljuk fel, adjuk hozzá a karfiolrózsákat is és addig főzzük, amíg meg nem puhul.
  9. Ha szükséges fűszerezzük után.
  10. A friss összevagdalt petrezselyemzölddel megszórva még melegen tálaljuk.

Burgonyával tovább gazdagítható, szárzellerrel tovább fűszerezhető, ízesíthető. ha Jó étvágyat hozzá!

Erdély ízei: karfiolleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez