Tartalomjegyzék
A karfiol leves az egyik legismertebb karfiolos étel, a rántott karfiolon kívül, melyet egész évben könnyedén, egyszerűen, gyorsan elkészíthetünk. Ugyanis a karfiol a szezonon túl is elérhető, hiszen remekül fagyasztható, így a fagyasztott vagy a friss zöldség is alapja lehet ennek az egyszerűen elkészíthető hagyományos levesnek. A karfiol pedig bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségeink közé, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és sok rostot is tartalmaz. A hagyományos karfiol leves számos módon variálható, gazdagítható, akár burgonyát is adhatunk hozzá. Érdemes kipróbálni!
Hagyományos karfiol leves recept
Hozzávalók:
- 30 dkg karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- olaj vagy zsír
- 1 evőkanál liszt
- 1,5 l húsleves alaplé, zöldséglé vagy víz
- petrezselyem – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
Az egyszerű karfiol leves elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a karfiolt rózsáira kell szedni és vízben hagyni ázni, hogy az esetleges szennyeződések, bogarak kiázzanak belőle.
- Majd folyó víznél is öblítsük át és szűrjük le.
- Közben a zöldségeket és a vöröshagymát pucoljuk meg.
- A zöldségeket karikázzuk fel, a hagymát vagdossuk apró kockákra.
- Az olajat vagy zsírt hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd a felkockázott zöldségeket is.
- Sózzuk, borsozzuk igény szerint, majd öntsük fel 2 dl vízzel vagy alaplével és fedő alatt pároljuk nagyjából 8-10 percig.
- Akkor húzzuk le a tűzről szórjuk meg a fűszerpaprikával, adjuk hozzá a lisztet és keverjük csomómentesre.
- Öntsük fel az egészet a maradék lével és fedő alatt forraljuk fel, adjuk hozzá a karfiolrózsákat is és addig főzzük, amíg meg nem puhul.
- Ha szükséges fűszerezzük után.
- A friss összevagdalt petrezselyemzölddel megszórva még melegen tálaljuk.
Burgonyával tovább gazdagítható, szárzellerrel tovább fűszerezhető, ízesíthető. ha Jó étvágyat hozzá!
Erdély ízei: karfiolleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez