Tartalomjegyzék
A karfiol mártás vagy szósz kevésbé ismert, mint például a paradicsomból készült mártások. Pedig ez is rendkívül egyszerűen elkészíthető és számos módon felhasználható. Aki kipróbálja nem fog csalódni, nagyon ízletes és sokféleképpen ízesíthető. Készíthetjük csípősebben, pikánsabban vagy édesebben, attól függően, hogy mihez kínáljuk. A karfiol pedig rendkívül egészséges, magas vitamin- és ásványianyag tartalma rendkívül jótékonyan hat a szervezet számára. Emiatt érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak a karfiol szezonban. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, mely kiváló húsok mellé vagy akár tésztás ételekhez is. Még a gyerekek kedvence is lehet!
Egyszerű karfiol mártás recept
Hozzávalók:
- 1 db kisebb karfiol
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1,5 dl főzőtejszín
- teáskanálnyi mustár
- evőkanálnyi majonéz
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- 1 evőkanál olaj
A karfiol mártás elkészítése lépésről – lépésre:
- A karfiolt rózsáira szedjük és megmossuk, a hagymákat megpucoljuk és apróra vágjuk.
- A petrezselymet is megmossuk, összeaprítjuk.
- Majd egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, rátesszük az összekockázott hagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a karfiolrózsákat és ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
- Kevés vizet adunk hozzá és fedő alatt puhára pároljuk.
- Mikor majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, az összezúzott vagy apróra vágott fokhagymát is.
- Majd botmixerrel összeturmixoljuk (hagyhatunk benne egész darabokat is), és felöntjük a főzőtejszínnel.
- Belekeverjük a mustárt és a majonézt is.
- Két-három perc alatt összeforraljuk még és azon melegében tálaljuk.
Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel. Kínálhatunk mellé akár serpenyőben szárazon megpirított sütőtök magokat is. Friss bagettal vagy meleg pirítóssal is kiváló, de remek kiegészítője lehet sülteknek, tészta ételeknek egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
Készíthetjük diétásan is, akkor csak a főzővízzel turmixoljuk össze, a tejszínt kihagyjuk. Ízesíthető chili paprikával vagy több fokhagymával is, ha pikánsabban szeretnénk.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez