Karfiol nyersen

A karfiol nyersen nem alkalmas a felhasználásra. Jellemzően párolva vagy sütve, az utóbbi időben pedig grillezve is gyakran készítjük. Főleg így használjuk a különböző ételek alapanyagaként. Ráadásul számos étel kedvelt alapanyaga annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig a karfiol nagyon egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamin– és ásványianyag megtalálható benne.  Már kisbabáknak is viszonylag korán adható. babák emésztésére is jótékonyan hat. Érdemes őket már ilyenkor megismertetni az ízével, akkor jobban fogják kedvelni a későbbiek során is.

Karfiol nyersen felhasználva

A karfiol felhasználása történhet párolva, főzve, sütve, de akár grillezve is. Nyers fogyasztása azonban nem ajánlott. Annak ellenére, hogy számos zöldség fogyasztása nyersen is jótékonyan hat a szervezet számára, a karfiol nem tartozik ezek közé. A karfiol nyersen fogyasztva ugyanis puffadást, gyomorfájdalmakat és gázképződést is okozhat.

Karfiol párolt, főtt felhasználása

A karfiol a nyers állapotához akkor van a legközelebb – és így a vitaminok is akkor maradnak meg benne igazán – ha kíméletesen pároljuk. Valamint, ha néhány percig blansírozzuk. Ez utóbbi esetben – jeges vízbe szedve – a szép színe és roppanóssága is megtartható. A karfiolt szokás sütni, főzni is, de úgy kevésbé tartja meg értékes vitaminjait. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a karfiolkrémleves is. A sült karfiol – megfelelő fűszerezést követően – akár önmagában, köretként is megállja a helyét.

Az utóbbi időben pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend a grillezés számos formája. Sok zöldség – a padlizsán, cukkini, spárga, gomba, paprika stb. – is remekül elkészíthető grillen. Ilyen a grillezett karfiol is. Érdemes kipróbálni, mert számos módon ízesíthető. Fűszerezése által pedig igazán különleges ízhatások érhetők el.

Érdemes a karfiol szezonban minél többször készíteni és fogyasztani, mivel a szervezet számára igazán jótékony hatású. Mely hatások főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek. Ráadásul könnyedén le is fagyasztható, így egész évben hozzájuthatunk az értékes zöldséghez. A karfiol kalória tartalma pedig igazán alacsony, így fogyókúrás, diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. De létezik karfiol diéta is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom