Karfiol sütése 

A karfiolos ételekkel kapcsolatban mindig nagy kérdés a karfiol sütése is. Mivel viszonylag ritkán sütjük, ezért jogos kérdés, hogy vajon hogyan és mennyi ideig kell sütni. Számos étel alapanyaga a karfiol, van, amihez elég párolni vagy főzni, de előfordul, hogy sütjük is. A párolás kíméletesebb, mint a főzés, mivel úgy jobban benne maradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok. A karfiol szezonban érdemesebb minél többet fogyasztani ebből a nagyon egészséges zöldségből, de akár el is tehetünk belőle télire, ugyanis rendkívül jól fagyasztható.

Karfiol télire

A karfiol remekül lefagyasztható akár nyersen, főve, sütve is. Bár célszerű egy blansírozást követően fagyasztani. Ha nagyobb adagot készítettünk valamely ételből, azt is lefagyaszthatjuk, de azt célszerű minél előbb elfogyasztani. A blansírozva eltett karfiol akár egy évig is eltartható a fagyasztószekrényben. 

De a karfiolt savanyítva is szokás eltenni télire. Jellemzően más zöldségekkel – káposzta, uborka, sárgarépa – együtt savanyítják. Úgy is érdemes kipróbálni, ha lehetőségünk van rá.

Karfiol sütése

A friss karfiol már május végétől, június elejétől elérhető a piacok bevásárlóközpontok polcain. Vásárolhatunk kisebb vagy nagyobb darabokat is. Figyeljünk arra, hogy mindig friss zöldséget vásároljunk. A barnásan foltos, fonnyadt levelű példányok már nem frissek, azokat kerüljük el.

A karfiolt felhasználás előtt célszerű hosszabb ideig rózsáira szedve vízben áztatni. Így elkerülhető, hogy bogarak, más kártevők és egyéb szennyeződés maradjon rajta. Az áztatást követően folyó víz alatt öblítsük le és szűrőben hagyjuk lecsepegni. Csak közvetlenül a felhasználást megelőzően mossuk meg, különben hamarabb megromlik.

A karfiolt például a padlizsánnal vagy a cukkinival ellentétben nem szoktuk egészben sütni, de grillezni sem. A karfiolt süthetjük önmagában – akár csőben sült karfiolként – vagy másféle zöldségekkel, húsfélékkel összesütve.

A karfiol sütése – sütőben

Sütőben sütve nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 70 dkg karfiol
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A karfiol rózsákat tisztítsuk meg, majd tegyük papírtörlőre, hogy felitassa a nedvességet.
  2. Közben a fokhagymát pucoljuk meg és szeleteljük vékonyra.
  3. Majd melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
  4. Készítsünk egy sütőpapírral bélelt tepsit és helyezzük el benne a karfiol rózsákat.
  5. A fokhagymaszeleteket oszlassuk el rajta.
  6. Locsoljuk meg az olívaolajjal.
  7. Majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  8. Süssük 15-20 percen keresztül, amíg a teteje kicsit meg nem pirul.

Remek körete lehet sajtoknak, húsféléknek, halaknak egyaránt. De reszelt sajttal is megszórhatjuk a sütési idő vége előtt 5 perccel.

Karfiol sütése – serpenyőben

Hozzávalók:

  • 45 dkg karfiol
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kevés víz
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítése:

  • A karfiol rózsákat tisztítsuk meg, majd tegyük papírtörlőre, hogy felitassa a nedvességet.
  • Közben a fokhagymát pucoljuk meg és fokhagymanyomón törjük össze.
  • Forrósítsuk fel a serpenyőben az olajat és adjuk hozzá a fokhagymát.
  • Pirítsuk fél percig.
  • Majd adjuk hozzá a karfiol rózsákat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és kevergetve süssük 2 percig.
  • Adjunk alá kevés vizet és fedő alatt magas hőfokon 4-5 percig pároljuk.
  • Ezután kevés olajjal locsoljuk meg és fél percig süssük át.
  • Még melegen tálaljuk.

A karfiol szeretete:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom