Karfiol talaja

A karfiol talaja leginkább a középkötött, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, semleges kémhatású talajtípus. Na igen, de honnan tudjuk, hogy a mi kertünkben milyen a föld?

Milyen az egészéges termést hozó karfiol talaja?

Ehhez tudnunk kell a talaj kötöttségét, kémhatását, illetve a humusztartalmát is. Ha tudjuk milyen a kertünkben a föld, akkor máris tudjuk a megfelelő növény igényeihez igazítani.

Talaj kötöttsége

A talaj kötöttségét, szerkezetét könnyen meg lehet állapítani az alábbiak alapján:

  • A vizes homoktalajból gyúrt földdarab állandóan szétesik a kezünk között.
  • A közepesen kötött vályogtalajból gyúrt giliszta nem esik szét, de nem is nagyon hajlítható.
  • A kötött agyagos talajból gyúrt giliszta olyan hajlékony, képlékeny, hogy a fazekasok megirigyelnék, de a kertészkedők ennek nem annyira örülnek.
  • Közepesen kötött vályogtalaj

Ez a legjobb talajtípus (nem mindenre, mert például az áfonyának speciális talajigénye van), mert bőven terem, könnyen felveszi a vizet és azt sokáig meg is tartja.

  • Homoktalaj

Ezeket a talajokat nagyon könnyű művelni, gyorsan melegednek, minden korán érik rajtuk. Azonban gyakran kell öntözni, mert kevés vizet képesek megkötni.

  • Agyagtalaj

Ezt a talajt csak a megfelelő pillanatban lehet ásni, vagy kapálni: akkor, amikor nem túl nedves, de nem is száradt még ki. A vizet nehezen fogadja be, hamar vízfolyás keletkezik rajta, de a sok vizet képes megőrizni. Száradás során először cserepesedik, majd mélyen repedezik és a repedéseken keresztül sok vizet veszít.

Talaj savassága

A növények többsége a semleges kémhatású talajokat kedveli. Ám vannak kifejezetten savanyú talajt kedvelő növények. Ilyenek például a rododendronok, erika, szelídgesztenye. Illetve vannak meszes talajt kedvelők, mint például a barackfélék, bab, kömény, sziklakerti növények.

Hogyan tudjuk meg, hogy a mi kertünkben lévő talaj meszes-e?

Ha a talajra háztartási sósavat csepegtetünk, és az erősen pezsegni kezd, akkor sok meszet tartalmaz. Ha nem, akkor valószínűleg inkább savanyú. Az ország nyugati határszélén, vulkáni hegyeink erdőtalajain és a réti talajokon kimért telkeken jellemzően savanyú, míg a mészkőhegyek és dombvidéki kertek talaja általában semleges vagy meszes.

Indikátor papír segítségével pontosan megállapítható a talaj kémhatása. Ehhez egy pohárba egyharmad részig földet kell tenni, majd fel kell tölteni vízzel és el kell kevergetni. A teljes ülepedés és letisztulás után, bele kell mártani az indikátor papírt. Ha a:

  • a pH: 6-7 -> akkor a talaj semleges, vagyis nagyon jó
  • a pH: 5 -> enyhén savanyú
  • a pH: 8 -> enyhén lúgos, vagyis meszes

Ha pH 4 alatti vagy pH 9 fölötti, akkor már szélsőséges, javításra szoruló talajról beszélünk. A savanyú talajok mészporral könnyedén javíthatók. Indikátorpapír vegyszerboltokban és iskolai szemléltetőeszközöket forgalmazó üzletben beszerezhető.

Talaj humusztartalma

A sötétebb színű talajok több szervesanyagot tartalmaznak, mint a világos színűek. Minél sötétebb a kertünk talaja, annál jobb. Becsüljük meg a talaj felső rétegét, mert az a legértékesebb. A talaj humusztartalma könnyedén javítható istállótrágyával vagy komposzttal egyaránt. Mindkettőből sok kell, négyzetméterenként legalább 10 kg.

Növelik a talaj szervesanyag és humusztartalmát az ott termő növények és gyomok beásott maradványai is: gyökér, levél, szár. (Ilyenkor azonban érdemes arra figyelni, hogy beteg növényi részeket ne ássunk bele a talajba, mert akkor tovább terjedhet a betegség. A beteg részeket ajánlott azonnal megsemmisíteni.)

A karfiol betegségei is könnyedén terjedhetnek a nem megfelelően kezelt beteg növényi részektől. Érdemes vetésforgót is alkalmazni és ahol korábban káposztafélék, brokkoli volt vetve, oda nem vetni karfiolt.

Karfiol talaja

A gondosan művelt kertben folyamatosan nő a talaj szervesanyag tartalma, morzsalékosabbá válik, semlegeshez közelít a kémhatása és egyre szebben és többet terem. A homoktalajok kötöttebbé, az agyagtalajok lazábbá válnak. Nem utolsó sorban pedig az évek során egyre könnyebbé válik a művelésük. Ugyanis egyre több vizet képesek felvenni és megtartani, egyre több tápanyagot szolgáltatnak a növényeknek.

Ha a kertünk talaja nem középkötött, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, semleges kémhatású talajtípus, attól még nevelhetünk benne karfiolt. Ugyanis ettől eltérő viszonyok között is szépen fog fejlődni, csak a talajt kell javítani ebbe az irányba. Laza, homokos talajokba rendszeresen bele kell dolgozni szerves trágyát, komposztot. Mivel ennek segítségével jobban meg tudja tartani a nedvességet és tápanyagot biztosít a karfiolnak. Kötött, agyagos talajokba homokot kell keverni, ezáltal segítjük a felesleges víz eltávozását. Erősen meszes talajokba tőzeget érdemes rendszeresen bele dolgozni.

A karfiol vetését is meg kell előzze a talajának előkészítése. Érdemes erre már ősszel sort keríteni, amikor is nemcsak fellazítjuk, de tápanyaggal dúsítjuk is a talajt. Ugyanis a karfiol a jól megmunkált, fellazított, tápanyagdús, humuszban gazdag, közepesen kötött, semleges kémhatású talajt kedveli a leginkább. Magas a nitrogén és kálium igénye is. Szinte bárhol megél, csak a szélsőséges talajviszonyokat nem kedveli. Fényigényes, így olyan helyet keressünk számára, ahol nem árnyékolja le semmi. Ugyanis az árnyékban megnyúlik és virágzata is apró, laza szerkezetű marad, nem fejlődik megfelelően.

A karfiol társnövényei:

A bab, burgonya, hagyma, fokhagyma, saláta is.

Fűszernövények, virágok közül: a bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, kapor, koriander, menta, rozmaring, zsálya.

Arra azonban figyeljünk, hogy ne kerüljön paradicsom, szőlő és ruta mellé!

A karfiol szeretete:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom