Tartalomjegyzék
A karfiol télire való eltevése mindenképpen hasznos, hiszen ez a zöldség rendkívül egészséges, fogyasztása rendszeresen ajánlott. A karfiol jótékony hatása a szervezetre pedig elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Többek között segíti az emésztést, csökkenti a székrekedést, immunerősítő, de gyulladáscsökkentő hatással is bír. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, és a glikémiás indexe is. Így cukorbetegek is fogyaszthatják, de remekül illik a fogyókúrás étendekbe, sőt létezik karfiol diéta is.
Karfiol télire
Érdemes a zöldségekből és gyümölcsökből a szezonjukban beszerezni nagyobb mennyiséget és azt felhasználni, feldolgozni télire. Ugyanis minden zöldség és gyümölcs a saját érési idejében, szezonjában a legvitamindúsabb és akkor a legkedvezőbb az ára is. Márpedig a befőzésekhez nagyobb mennyiségek szükségesek. Így van ez a karfiol esetében is. Itt is érdemes a karfiol szezonban – akár több részletben is – szedni vagy vásárolni az egészséges, friss zöldséget.
A karfiol frissen nem túl hosszú ideig tárolható, így érdemes azt minél előbb feldolgozni, elkészíteni. Csak közvetlenül a felhasználását megelőzendően mossuk meg, különben hamarabb megromlik.
Bár a legtöbb zöldség: zöldbab, cékla, zöldborsó stb. befőzve és akár az uborka, cékla savanyítva is elrakható télire, a karfiol nem tartozik ezek közé. Bár a savanyított zöldségek között elő szokott fordulni, leggyakoribb elrakási módja a fagyasztása.
Karfiol fagyasztása
A karfiol fagyasztásának lépései:
- a fagyasztáshoz kisebb, sérülésmentes darabokat válasszunk
- szedjük rózsáira, majd alaposan mossuk meg, – hosszabb ideig tartó áztatással –, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket
- töltsünk vizet egy nagyobb lábosba és forraljuk fel
- közben egy tálba készítsünk elő jeges vizet
- ha felforrt tegyük bele a karfiol rózsákat és kb. 3 percig hagyjuk benne majd a jeges vízzel megtöltött tálba szedjük át őket
- hagyjuk benne őket addig, ameddig kihűlnek
- majd egy szűrőkanállal szedjük ki és csepegtessük le
- konyharuha vagy papírtörlő segítségével töröljük szárazra
- tegyük egy tálcára őket egy rétegben és rakjuk be a mélyhűtőbe előfagyasztásra
- ha megdermedtek, akkor tegyük át őket dobozokba vagy zacskókba
Ez a zöldség fagyasztva legfeljebb 1 évig tartható el.
A karfiol szeretete:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez