Karfiol termesztése

A karfiol termesztése magvetéssel vagy palántázással történhet. Nagyon egészséges, kedvelt konyhakert növény, mely – bár az íze megosztó – nagy népszerűségnek örvend. A keresztesvirágúak családjába tartozik, akárcsak a brokkoli vagy a káposztafélék. Már a rómaiak is ismerték és termesztették. Hazánkban a nagyüzemi termesztése egyre kisebb területen folyik, kiskerti termesztésével biztosítani tudjuk a család akár éves szükségletét is. Biokertben és magaságyásban is nevelhető.

Rendkívül egészséges és rendszeres fogyasztásával nemcsak egészségünk őrizhető meg általa, de számos betegséget is elkerülhetünk. Hiszen magas – szervezet számára hasznos – a vitamin– és ásványi anyag tartalma is és jelentős mennyiségű rostot is tartalmaz. A kalória tartalma és a glikémiás indexe viszont alacsony, így fogyókúrás- és cukorbeteg étrendbe is könnyedén beilleszthető.

A karfiol termesztése, vetése, ültetése

A karfiol termesztését megelőzően már ősszel szükséges a talajt előkészíteni. A jól megmunkált, fellazított, tápanyagdús, talajt kedveli a leginkább. Szinte bárhol megél, csak a szélsőséges talajviszonyokat nem kedveli. Fényigényes, így olyan helyet keressünk számára, ahol nem árnyékolja le semmi. Ugyanis az árnyékban megnyúlik és virágzata is apró, laza szerkezetű marad, nem fejlődik megfelelően.

Már január végén, február elején vethetjük szaporítóedénybe, de ilyenkor figyeljünk arra, hogy – mivel a gyökere nagyon sérülékeny – tőzegcserepet használjunk. Érdemes még ezt követően egyszer vagy kétszer átültetni a kikelt növényeket nagyobb cserépbe. Majd április végén már kiültethetők az elkészített helyükre a szabadföldbe. Nagyjából a vetést követő 6-7 hét alatt érik el a kiültetéshez szükséges fejlettségüket.

Ha széltől és fagytól védett helyet találunk számára, akkor április közepén egyenesen szabadföldi vetésével is megpróbálkozhatunk. A palántákat csak akkor ültessük ki, ha a talaj hőmérséklete már meghaladja a 10-12 fokot. Ebben az esetben is készítsük elő a talajt, majd 2-3 cm mélyen vessük a talajba a magokat. A kikelt növényeket – ha már legalább 3-4 lomblevelük van – ritkítsuk meg úgy, hogy nagyjából fél méter távolságra kerüljenek egymástól. Ugyanis a karfiol helyigényes növény, így legalább 50×50 cm-es távolságra ültessük őket.

Az őszi karfiol neveléséhez április májusban vethetjük el a magokat.

A karfiol társnövényei:

A bab, burgonya, hagyma, fokhagyma, saláta is.

Fűszernövények, virágok közül: a bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, kapor, koriander, menta, rozmaring, zsálya.

Arra azonban figyeljünk, hogy ne kerüljön paradicsom, szőlő és ruta mellé!

Karfiol gondozása

Gondozása leginkább az öntözésben és a gyommentesítésben merül ki. Sok vizet igényel, főleg a kezdeti növekedési szakaszban. Arra figyeljünk, hogy a virágokat ne érje víz. Ebben az időszakban szükséges lehet a nitrogénes műtrágyázásra is. Mely szükséges a rózsafejlődés idején. Kártevők közül az üvegházi molytetű károsíthatja. De a káposztalepke hernyói és a levél tetvek is megtámadhatják. Érdemes megfelelő növényvédelemmel védekezni ellenük.

Karfiol szedése

A karfiol rózsák igen gyorsan fejlődnek. Akkor kell levágni őket, ha kifejlődtek, a rózsájuk már kemény, de a virágrügyek még nem nyíltak szét.

Számos módon felhasználható, egyre népszerűbb konyhai alapanyag. Ha nem tudjuk rögtön felhasználni, a leszedett terméseket fagy és csapadék mentes, hűvös, szellős helyen érdemes tárolni. Erre kiváló a pincelejáró, kamra, előszoba. De remekül le is fagyasztható.

A karfiol szeretete:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom