Karfiol vetése

A karfiol vetése már január végén, február elején elkezdődhet. Hazánkban ennek a kedvelt konyhakerti növénynek a nagyüzemi termesztésen napjainkra egyre kisebb területen folyik. Azonban kiskerti termesztéssel biztosítani tudjuk a család akár éves szükségletét is. Karfiol biokertben és magaságyban is nevelhető. Ráadásul másodvetése is lehetséges, így akár októberben is szüretelhetünk a friss zöldségből.

Érdemes termeszteni, ha lehetőségünk van rá, ugyanis a karfiol nagyon egészséges zöldség. Bár íze meglehetősen megosztó – főleg a gyerek nem rajonganak érte – rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ugyanis számos – a szervezet számára hasznos – a vitamint, ásványi anyagot tartalmaz és jelentős mennyiségű rostot is. A kalória tartalma és a glikémiás indexe viszont alacsony, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet, de cukorbetegek is fogyaszthatják.  

A karfiol vetése, ültetése

A karfiol vetését meg kell előzze a talajának előkészítése. (Az őszi karfiol neveléséhez április májusban vethetjük el a magokat.) Érdemes erre már ősszel sort keríteni, amikor is nemcsak fellazítjuk, de tápanyaggal dúsítjuk is a talajt. Ugyanis a karfiol a jól megmunkált, fellazított, tápanyagdús, humuszban gazdag, közepesen kötött, semleges kémhatású talajt kedveli a leginkább. Magas a nitrogén és kálium igénye is. Szinte bárhol megél, csak a szélsőséges talajviszonyokat nem kedveli. Fényigényes, így olyan helyet keressünk számára, ahol nem árnyékolja le semmi. Ugyanis az árnyékban megnyúlik és virágzata is apró, laza szerkezetű marad, nem fejlődik megfelelően.

Vetésére már január végétől egészen február közepéig sor kerülhet. Érdemes tőzegcserepet használni szaporítóedényként, ugyanis a gyökere nagyon sérülékeny. A kikelt növényt ajánlott egyszer átültetni nagyobb edénybe. Majd áprilisban – ha a talaj hőmérséklete elérte a 10-12 fokot – már kiültethetők a szabadföldbe. A sor és tőtávolság legalább egy fél méter legyen, mert a karfiol terebélyes, helyigényes növény.

Kiültetését követően öntözzük meg alaposan, mely öntözésről a fejlődési szakaszában folyamatosan szükséges gondoskodni. Vigyázzunk azonban arra, hogy a virágot ne érje víz, lehetőleg a tövénél locsoljuk a hajnali, kora reggeli órákban.

Gondozása során szükséges gyommentesíteni és a talaját lazítani. A nagyon tűző napon pedig a leveleivel érdemes a rózsafejeket takarni, hogy a nap ne égesse meg.

A betegségek, kórokozók ellen védekezhetünk megelőző társnövények ültetésével is.

A karfiol társnövényei:

A bab, burgonya, hagyma, fokhagyma, saláta is.

Fűszernövények, virágok közül: a bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, kapor, koriander, menta, rozmaring, zsálya.

Arra azonban figyeljünk, hogy ne kerüljön paradicsom, szőlő és ruta mellé!

A karfiol szeretete:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom