Karfiol

A karfiol a keresztesvirágúak családjába tartozik, és közeli rokona a brokkolinak és a káposztaféléknek is. A vadkáposzta nemesített és termesztett változata és hívják kelvirágnak, virágos kelnek, olasz kelnek is. Sokszor joggal merül fel a kérdés, hogy a karfiol zöldség vagy gyümölcs-e. A karfiolnak ugyanis a virágját fogyasztjuk. Bár a zsenge levele és szára is felhasználható. Főleg Európában népszerű, de szinte az egész világon ismert. Napjainkra számos fajtája megtalálható, a legérdekesebbek a lila– és sárga karfiolok, valamint a pagoda karfiol. Hazánkban főleg az utóbbi évtizedekben a brokkoli népszerűsége elkezdte leszorítani a képzeletbeli trónjáról.  

Azonban sajnos a hazai termőterülete egyre csökken. Ennek egyrészt oka, hogy a klimatikus viszonyok változásával – főleg a hosszantartó kánikula – magyarázható. De a kártevők elszaporodása is megnehezíti a termesztését. Emiatt pedig az ára is jelentős változásokat mutat évről-évre. Kedvelt konyhakerti növény és konyhai alapanyag. Nem véletlenül, hiszen rendkívül jól kezelhető, semleges ízének köszönhetően pedigszámos módon felhasználható. A karfiol fűszerezésével pedig igazán különleges ízhatások érhetők el. Érdemes kísérletezni.  

Karfiol vetése, gondozása, szedése

A karfiol vetése már január végén, február elején megkezdődhet a szaporítóládákba. Állandó helyét érdemes már ősszel előkészíteni. Meghálálja, ha a talaját fellazítjuk, tápanyaggal dúsítjuk a kiültetését megelőzően. Nagy a helyigénye, ennek megfelelően keressünk helyet számára. Ne ültessük árnyékos helyre, mert fényigényes növény. Árnyékban megnyúlik és apró, laza virágzatot fejleszt. Kiskerti termesztése egyre jelentősebb. Nem igényel túl nagy gondozást, de a tápanyagdús talaj és a folyamatos öntözés – főleg a kezdeti növekedési szakaszban – meghatározó a növekedésére nézve. Mulcsozással segíthetünk a gyommentesítésben és a talaj nedvesen tartásában is.

Ez a nagyon egészséges zöldség biokertben is nevelhető, fontos, hogy a megfelelő növénytársítással vessük és azokat a növényeket ne ültessük a közelébe, melyek gátolják a növekedését.

Karfiol jellemzői

Egynyári növény és a keresztesvirágúak családjába tartozik. Sokféle fajtája létezik. Ennek megfelelően a színe a fehértől a liláig sokféle lehet. Formájának is több változata ismert. Legjellemzőbb a brokkolihoz hasonlító kerekded forma, melynek virága azonban a brokkoliénál tömörebb szerkezetű. Az első vetésből már május végére, június elejére szedhető a friss zöldség. A karfiol szezonja innentől egészen októberig tart. De egész évben hozzájuthatunk, ugyanis remekül le is fagyasztható.

A karfiol egészségre gyakorolt hatása

A karfiol a nyári és kora őszi hónapok egyik legértékesebb tápanyaga. Hiszen magas a vitamin– ásványianyag és rost tartalma is egyaránt. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető, hiszen hatása a szervezetre igazán jótékony. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. A cukorbeteg diétában is felhasználható, mivel a glikémiás indexe is nagyon alacsony.

Bár az íze megosztó, fűszerezése által különleges ízvilágú ételeket készíthetünk. A karfiolos receptek között pedig számos nagyon egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthető. Érdemes minél többet készíteni és fogyasztani belőle.

A karfiol szeretete:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom