Karfiolfőzelék

Karfiolfőzelék viszonylag ritkán készül karfiolól, pedig a krémleves, rántott karfiol vagy rakott karfiolon túl is számos ízletes étel varázsolható belőle. A karfiol egyébként is egy rendkívül jól használható alapanyag, bár a semleges íze miatt nem olyan kedvelt. Pedig rendkívül egészséges, magas vitamin- és ásványianyag tartalma rendkívül jótékonyan hat a szervezet számára. Ráadásul nemcsak a szezonban bármikor egész évben hozzáférhető, hiszen a karfiol remekül le is fagyasztható. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető fűszeres főzelék, akár egy gyors hétköznapi vacsora fogásaként is remek választás. Számos módon variálható, fűszerezhető.Érdemes kipróbálni, nem fogunk csalódni!

Egyszerű karfiolfőzelék recept

A friss vagy a fagyasztott karfiol is alapja lehet. 

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb karfiol
  • 0,7 liter zöldség alaplé vagy víz
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • fél csokor petrezselyem
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A karfiolfőzelék elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A karfiolt szedjük rózsáira, majd tegyük vízbe, hogy a szennyeződések kiázzanak belőle.
  2. Folyó víznél is mossuk le és hagyjuk egy szűrőben lecsöpögni.
  3. Majd szedjük őket minél kisebb részekre.
  4. Aztán enyhén sós vízben vagy az alaplében 15-20 perc alatt főzzük puhára.
  5. Közben mossuk meg és vagdossuk apróra a petrezselymet.
  6. Ha nagyon darabos a karfiol, egy botmixerrel kissé pürésíthetjük, de nem szükséges, ha apróbbra vettük a rózsákat.
  7. A tejfölt keverjük össze a liszttel és főzőléből annyit adjunk hozzá, hogy jól elkeverhető legyen.
  8. Keverjük csomómentesre és adjuk a főzelékhez.
  9. Majd a petrezselyem háromnegyedét is adjuk hozzá és forraljuk össze még egyszer.

Tálaláskor a megmaradt friss petrezselyemzölddel díszíthetjük. Feltétnek tükörtojás, fasírt vagy bármilyen egyéb húsféle, virsli stb. kiváló választás. De önmagában – friss bagettal vagy meleg pirítóssal is – nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!

Grana padanos karfiolfőzelék:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom