Tartalomjegyzék
Karfiolfőzelék viszonylag ritkán készül karfiolól, pedig a krémleves, rántott karfiol vagy rakott karfiolon túl is számos ízletes étel varázsolható belőle. A karfiol egyébként is egy rendkívül jól használható alapanyag, bár a semleges íze miatt nem olyan kedvelt. Pedig rendkívül egészséges, magas vitamin- és ásványianyag tartalma rendkívül jótékonyan hat a szervezet számára. Ráadásul nemcsak a szezonban bármikor egész évben hozzáférhető, hiszen a karfiol remekül le is fagyasztható. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető fűszeres főzelék, akár egy gyors hétköznapi vacsora fogásaként is remek választás. Számos módon variálható, fűszerezhető.Érdemes kipróbálni, nem fogunk csalódni!
Egyszerű karfiolfőzelék recept
A friss vagy a fagyasztott karfiol is alapja lehet.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb karfiol
- 0,7 liter zöldség alaplé vagy víz
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- fél csokor petrezselyem
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A karfiolfőzelék elkészítése lépésről – lépésre:
- A karfiolt szedjük rózsáira, majd tegyük vízbe, hogy a szennyeződések kiázzanak belőle.
- Folyó víznél is mossuk le és hagyjuk egy szűrőben lecsöpögni.
- Majd szedjük őket minél kisebb részekre.
- Aztán enyhén sós vízben vagy az alaplében 15-20 perc alatt főzzük puhára.
- Közben mossuk meg és vagdossuk apróra a petrezselymet.
- Ha nagyon darabos a karfiol, egy botmixerrel kissé pürésíthetjük, de nem szükséges, ha apróbbra vettük a rózsákat.
- A tejfölt keverjük össze a liszttel és főzőléből annyit adjunk hozzá, hogy jól elkeverhető legyen.
- Keverjük csomómentesre és adjuk a főzelékhez.
- Majd a petrezselyem háromnegyedét is adjuk hozzá és forraljuk össze még egyszer.
Tálaláskor a megmaradt friss petrezselyemzölddel díszíthetjük. Feltétnek tükörtojás, fasírt vagy bármilyen egyéb húsféle, virsli stb. kiváló választás. De önmagában – friss bagettal vagy meleg pirítóssal is – nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!
Grana padanos karfiolfőzelék:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez