Karfiolkrokett

A karfiolkrokett könnyen, gyorsan elkészíthető, számos módon variálható, fűszerezhető, könnyű étel. Sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a krumplikrokett. Ráadásul sütőben sütve még az olajban sem fog tocsogni. Akár önmagában, akár köretként remek választás. A karfiol pedig nagyon egészséges zöldség, rendszeres fogyasztása jótékony hatású a szervezetünkre. Ha lehetőségünk van rá érdemes friss zöldséget vásárolni és abból készíteni. Ha azonban a rózsái barnulnak és a levele fonnyadt, akkor az a zöldség már nem friss. Szerencsére a karfiol szezonban több hónapokig hozzájutunk frissen. Viszont mivel remekül fagyasztható, így egész évben elérhető. A karfiolkrokettnak is alapja lehet a friss és fagyasztott zöldség egyaránt.

Az egyszerű karfiolkrokett receptje

Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol
  • 1 db tojás
  • panír morzsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors – ízlés szerint
  • petrezselyem – ízlés szerint
  • olaj – a kisütéshez

A karfiolkrokett elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a karfiolt szedjük rózsáira, majd mossuk meg.
  2. Ezután tegyük forrásban lévő enyhén sós vízbe 4-5 percre, majd szedjük jeges vízbe.
  3. Majd szűrjük le és hagyjuk egy szűrőben lecsepegni.
  4. Addig pucoljuk meg a fokhagymát is és zúzzuk össze fokhagymanyomón és a megmosott petrezselymet is vagdossuk apróra.
  5. Majd a karfiolt törjük össze villával vagy késes aprítógépben.
  6. Keverjük hozzá a tojást, az összezúzott fokhagymát, az apróra vagdalt petrezselymet és fűszerezzük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal.
  7. Adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy gyúrható legyen és formázzunk tetszőleges kroketteket és forgassuk meg a zsemlemorzsában.
  8. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt és sorakoztassuk egymás mellé a kroketteket.
  9. Kevés olajjal spricceljük meg és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt süssük készre.
  10. Félidőben forgassuk meg.

Önmagában, vagy mártogatóssal kínálva is remek étel. Aki szereti az erősebb, pikáns ízeket, kevés chilivel is ízesítheti.  Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom