Tartalomjegyzék
A karfiolkrokett könnyen, gyorsan elkészíthető, számos módon variálható, fűszerezhető, könnyű étel. Sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a krumplikrokett. Ráadásul sütőben sütve még az olajban sem fog tocsogni. Akár önmagában, akár köretként remek választás. A karfiol pedig nagyon egészséges zöldség, rendszeres fogyasztása jótékony hatású a szervezetünkre. Ha lehetőségünk van rá érdemes friss zöldséget vásárolni és abból készíteni. Ha azonban a rózsái barnulnak és a levele fonnyadt, akkor az a zöldség már nem friss. Szerencsére a karfiol szezonban több hónapokig hozzájutunk frissen. Viszont mivel remekül fagyasztható, így egész évben elérhető. A karfiolkrokettnak is alapja lehet a friss és fagyasztott zöldség egyaránt.
Az egyszerű karfiolkrokett receptje
Hozzávalók:
- 1 közepes karfiol
- 1 db tojás
- panír morzsa
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors – ízlés szerint
- petrezselyem – ízlés szerint
- olaj – a kisütéshez
A karfiolkrokett elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a karfiolt szedjük rózsáira, majd mossuk meg.
- Ezután tegyük forrásban lévő enyhén sós vízbe 4-5 percre, majd szedjük jeges vízbe.
- Majd szűrjük le és hagyjuk egy szűrőben lecsepegni.
- Addig pucoljuk meg a fokhagymát is és zúzzuk össze fokhagymanyomón és a megmosott petrezselymet is vagdossuk apróra.
- Majd a karfiolt törjük össze villával vagy késes aprítógépben.
- Keverjük hozzá a tojást, az összezúzott fokhagymát, az apróra vagdalt petrezselymet és fűszerezzük ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal.
- Adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy gyúrható legyen és formázzunk tetszőleges kroketteket és forgassuk meg a zsemlemorzsában.
- Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt és sorakoztassuk egymás mellé a kroketteket.
- Kevés olajjal spricceljük meg és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt süssük készre.
- Félidőben forgassuk meg.
Önmagában, vagy mártogatóssal kínálva is remek étel. Aki szereti az erősebb, pikáns ízeket, kevés chilivel is ízesítheti. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez