Tartalomjegyzék
A karfiolos csirke egy egyszerűen elkészíthető, különleges étel, melyet leginkább a karfiol szezonban friss zöldségből készíthetünk. De mivel a karfiol remekül le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzájuthatunk. A nyár egyik elmaradhatatlan zöldsége a karfiol, mely rendkívül egészséges. Emiatt is érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle. Magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma és rostokban is bővelkedik. Ráadásul a kalória tartalma sem magas, így akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Mindenképpen érdemes kipróbálni, aki a csirkét és a karfiolt szereti, biztosan nem fog csalódni. Köret már nem is szükséges hozzá, de igény szerint rizs és burgonya is kínálható mellé.
Karfiolos csirke recept
Hozzávalók:
- 1 db karfiol
- 20 dkg paradicsom
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 50 dkg burgonya
- 8 db csirkecomb (vagy 4 egész csirkecomb)
- 2 db lilahagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál aprított bazsalikom
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- rozmaring – ízlés szerint
A karfiolos csirkecomb elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a csirkecombokat mossuk meg alaposan, majd itassuk fel róla a nedvességet és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Ezután a karfiolt is mossuk meg, a végeit vágjuk le és szedjük rózsáira.
- A burgonyát és a répát hámozzuk meg, majd a répát karikázzuk fel, a burgonyát vágjuk nagyobb darabokra.
- A paradicsomot mossuk meg és negyedeljük.
- A fokhagymát és a lilahagymát pucoljuk meg, a fokhagymát zúzzuk össze, a lilahagymát vágjuk ketté és szeleteljük fel.
- Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Majd egy tepsit kenjünk ki olívaolajjal, rakjuk bele a csirkecombokat és öntsünk alá kevés vizet.
- Tegyük mellé a karfiol rózsákat, a felszeletelt burgonyát, répát és lilahagymát, paradicsomot, majd szórjuk rá a fokhagymát is. Rozmaring ágat is tegyünk rá (vagy a húst fűszerezzük őrölt rozmaringgal).
- Alufóliával fedjük be és tegyük az előmelegített sütőbe.
- Nagyjából 40-45 perc alatt hagyjuk a fóliával együtt sülni, majd a fóliát levesszük róla és további 5-10 percig sütjük, ameddig a hús szépen meg nem pirul. Akkor jó, ha a hús megpuhult.
Még melegen tálaljuk. Remek egytálétel, jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez