Tartalomjegyzék
A karfiolos csirkemell is számos módon variálható, készíthető. Ebben a receptben rakott karfiolos csirkemell variációban. Bár a legkülönbözőbb módokon készíthető, akárcsak az egyéb zöldséges rakott ételek esetén. Rendkívül jól variálható, hiszen készíthetjük egyszerűen azokból a hozzávalókból, amiket otthon találunk. Kerülhet bele csirkemell helyett is darált hús vagy hús szeletek (csirkemell, pulyka), füstölt sonka, tojás vagy más zöldségek, de akár még tészta is. Készíthetjük besamell mártással, tejszínesen, de egyszerűen reszelt sajt szórattal a tetején. A sajt nagyon finom, ha füstölt sajtot is keverünk hozzá. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető kiadós étel. Figyeljünk arra, hogy mindig zsenge, friss karfiolt vegyünk, de készülhet fagyasztott karfiolból is.
Egyszerű karfiolos rakott csirkemellel
Hozzávalók 4 főre:
- 1 fej karfiol
- 50 dkg csirkemell filé
- 15 dkg sajt (edami, trappista)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
A karfiolos csirkemell elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a karfiolt szedjük rózsáira, majd alaposan mossuk meg és enyhén sós vízben főzzük félig puhára. (Forrástól számítva 6-7 percig).
- Majd szűrjük le és hagyjuk lecsepegni.
- A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
- Közben a húst is mossuk meg és kockázzuk össze.
- Kevés olajon fehéredésig pirítsuk, közben fűszerezzük sóval, borssal.
- Majd egy tepsit kenjünk ki vajjal és rétegezzük bele a karfiolt.
- Arra tegyük rá a megpirított csirkemell kockákat.
- A zúzott fokhagymát keverjük el a tejszínben, fűszerezzük ízlés szerint a sóval, borssal, szerecsendióval és öntsük a csirkemellre.
- Szórjuk meg a reszelt sajttal és előmelegített sütőben 190 fokon süssük nagyjából 30-35 perc alatt készre.
Nagyon gyorsan elkészíthető, akár egy rohanós hétköznapi vacsora fogásaként is remek választás. Ráadásul nem kalóriadús, így akár diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. (Ebben az esetben tejszín helyett tejfölt használjunk). Jó étvágyat hozzá!
Rakott karfiol:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez