A karfiolos Ă©telek nem olyan nĂ©pszerűek, pedig egĂ©sz Ă©vben ajánlott lenne a fogyasztásuk. Bár az Ăze meglehetĹ‘sen semleges, emiatt megosztĂł is, viszont a karfiol nagyon egĂ©szsĂ©ges zöldsĂ©g. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel hatása a szervezetre igazán jĂłtĂ©kony. Ugyanis számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot Ă©s rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával számos betegsĂ©g megelĹ‘zhetĹ‘. Ráadásul rendkĂvĂĽl alacsony a kalĂłria tartalma, Ăgy fogyĂłkĂşrás Ă©trendbe is remekĂĽl beilleszthetĹ‘. De cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis a glikĂ©miás indexe is nagyon alacsony.
Karfiolos ételek – levesek
A karfiolos Ă©telek legnĂ©pszerűbbjei a levesek. A karfiol leves ráadásul számos ĂzesĂtĂ©sben kĂĽlönbözĹ‘kĂ©ppen gazdagĂtva sokfĂ©le Ă©tel alapjául szolgálhat. A karfiolkrĂ©mleves pedig egy egyszerűen, gyorsan elkĂ©szĂthetĹ‘ Ă©tel, mely a hĂ©tköznapi gyors vacsorák körĂ©ben is nĂ©pszerű lehet. A fűszerezĂ©sĂ©nek köszönhetĹ‘en pedig Ă©rdemes többfĂ©lekĂ©ppen is kĂ©szĂteni, mivel teljesen kĂĽlönbözĹ‘ Ăzhatások Ă©rhetĹ‘k el. A kĂĽlönbözĹ‘ leveseket is lehet hĂşssal – kolbásszal, tarjával, fĂĽstölt csĂĽlökkel – vagy hĂşs nĂ©lkĂĽl, gazdagon zöldsĂ©gezve kĂ©szĂteni. Ezek mind tovább variálhatĂłak egyĂ©b zöldsĂ©gekkel, hĂşsokkal, vagy akár tĂ©sztákkal is. Ezek azok az egytálĂ©telek, melyet soha nem lehet megunni!
Karfiolos ételek – főételek
A karfiolbĂłl kĂ©szĂtett főételek kevĂ©sbĂ© ismertek, mint pĂ©ldául a burgonya vagy akár a rizs. De akár kiválĂł fĹ‘zelĂ©k, Ă©s számos kĂĽlönleges ĂzvilágĂş köret is kĂ©szĂthetĹ‘ belĹ‘le. Mivel pedig rendkĂvĂĽl kalĂłria szegĂ©ny, a diĂ©tázĂłk egyik nagy kedvence a karfiolrizs, de a párolt, sĂĽlt vagy grillezett karfiol egyaránt. De számos mĂłdon kĂ©szĂthetĹ‘ köretnek is, Ă©rdemes kiprĂłbálni a karfiolos krumplipĂĽrĂ©t is akár. A karfiolt semleges Ăze miatt jellemzĹ‘en keverjĂĽk más zöldsĂ©gekkel. A karfiol jĂłl harmonizál a hagymafĂ©lĂ©kkel, szerecsendiĂłval, Ă©rdemes kĂĽlönbözĹ‘ fűszerezĂ©sekkel kiprĂłbálni.
Karfiolos ételek – egyéb finomságok
Számos egyĂ©b Ă©tel alapja is a karfiol, hiszen kĂ©szĂthetĂĽnk belĹ‘le mártásokat, szĂłszokat, melyek remek kiegĂ©szĂtĹ‘i lehetnek hĂşsfĂ©lĂ©knek, halaknak, de akár tĂ©szták is. Ráadásul rendkĂvĂĽl jĂł konyhai alapanyag, hiszen szinte egĂ©sz Ă©vben elĂ©rhetĹ‘, mivel remekĂĽl fagyaszthatĂł. Könnyű vele dolgozni Ă©s mĂ©g egyĂ©szsĂ©ges is!
Zé-féle SÜLT KACSAMELL karfiolos krumplipürével:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategĂłria cikkeihez