Karfiolos Ă©telek

A karfiolos ételek nem olyan népszerűek, pedig egész évben ajánlott lenne a fogyasztásuk. Bár az íze meglehetősen semleges, emiatt megosztó is, viszont a karfiol nagyon egészséges zöldség. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel hatása a szervezetre igazán jótékony. Ugyanis számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ráadásul rendkívül alacsony a kalória tartalma, így fogyókúrás étrendbe is remekül beilleszthető. De cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis a glikémiás indexe is nagyon alacsony.

Karfiolos ételek – levesek

A karfiolos ételek legnépszerűbbjei a levesek. A karfiol leves ráadásul számos ízesítésben különbözőképpen gazdagítva sokféle étel alapjául szolgálhat. A karfiolkrémleves pedig egy egyszerűen, gyorsan elkészíthető étel, mely a hétköznapi gyors vacsorák körében is népszerű lehet. A fűszerezésének köszönhetően pedig érdemes többféleképpen is készíteni, mivel teljesen különböző ízhatások érhetők el. A különböző leveseket is lehet hússal – kolbásszal, tarjával, füstölt csülökkel – vagy hús nélkül, gazdagon zöldségezve készíteni. Ezek mind tovább variálhatóak egyéb zöldségekkel, húsokkal, vagy akár tésztákkal is. Ezek azok az egytálételek, melyet soha nem lehet megunni!

Karfiolos ételek – főételek

A karfiolból készített főételek kevésbé ismertek, mint például a burgonya vagy akár a rizs. De akár kiváló főzelék, és számos különleges ízvilágú köret is készíthető belőle. Mivel pedig rendkívül kalória szegény, a diétázók egyik nagy kedvence a karfiolrizs, de a párolt, sült vagy grillezett karfiol egyaránt. De számos módon készíthető köretnek is, érdemes kipróbálni a karfiolos krumplipürét is akár. A karfiolt semleges íze miatt jellemzően keverjük más zöldségekkel. A karfiol jól harmonizál a hagymafélékkel, szerecsendióval, érdemes különböző fűszerezésekkel kipróbálni.

Karfiolos ételek – egyéb finomságok

Számos egyéb étel alapja is a karfiol, hiszen készíthetünk belőle mártásokat, szószokat, melyek remek kiegészítői lehetnek húsféléknek, halaknak, de akár tészták is. Ráadásul rendkívül jó konyhai alapanyag, hiszen szinte egész évben elérhető, mivel remekül fagyasztható. Könnyű vele dolgozni és még egyészséges is!

Zé-féle SÜLT KACSAMELL karfiolos krumplipürével:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategĂłria cikkeihez