Karfiolos krumplipüré  

A karfiolos krumplipüré, az nyár és a kora ősz egyik elmaradhatatlan körete. Akár húsfélékhez, akár halakhoz, sajtokhoz kitűnő köret. De kínálhatjuk egyszerűen salátával is. Aki unja már a megszokott, klasszikus – burgonya, rizs, tészta – köreteket, semmi esetre se hagyja ki. Annál is inkább, mert a karfiol a szezonon túl is egész évben elérhető. Mivel rendkívül jól fagyasztható, így bármikor kipróbálhatjuk. Ráadásul nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. A burgonya is egész évben elérhető, így ez a könnyen, gyorsan elkészíthető fűszeres köret is bármikor az asztalunkra varázsolható.

Karfiolos krumplipüré

Hozzávalók:

  • 30-35 dkg karfiol – hagyhatunk díszítéshez is
  • 80 dkg burgonya
  • 1 kisebb fej hagyma (elhagyható)
  • 4 evőkanál főzőtejszín
  • olaj, vaj
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint

A karfiolos burgonyapüré elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a karfiolt szedjük rózsáira, majd áztassuk be, hogy az esetleges szennyeződések, rovarok kikerüljenek belőle. Majd folyó víznél is mossuk át és egy szűrőn csepegtessük le.
  2. Közben a burgonyát is pucoljuk meg, majd kockázzuk össze.
  3. Egy edénybe tegyük bele a zöldségeket és annyi vízben amennyi éppen ellepi, kevés sóval ízesítve, főzzük puhára.
  4. Közben a hagymát is pucoljuk meg és vagdossuk fel apró kockákra.
  5. Egy edénybe tegyünk kevés olajat vagy vajat, hevítsük fel és pároljuk benne üvegesre a hagymát.
  6. Majd adjuk hozzá a kis kockákra összevágott, megfőtt és leszűrt zöldségeket.
  7. Fűszerezzük ízlés szerint, sóval, borssal, szerecsendióval, keverjük át majd vegyük le a tűzről.
  8. Alaposan keverjük össze, adjunk hozzá a tejszínt, esetleg kevés vajat és krumplinyomóval törjük össze.
  9. Még melegen tálaljuk.

Rendkívül ízletes sült vagy grill húsok mellé akár kovászos uborkával. Érdemes kipróbálni, de vigyázat hozzá lehet szokni! Mivel a karfiol egész évben kapható, így nemcsak a szezonban tudjuk készíteni ezt a különleges ízvilágú köretet. Jó étvágyat hozzá!

Zé-féle SÜLT KACSAMELL karfiolos krumplipürével :

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez