Tartalomjegyzék
A karfiolos krumplipüré, az nyár és a kora ősz egyik elmaradhatatlan körete. Akár húsfélékhez, akár halakhoz, sajtokhoz kitűnő köret. De kínálhatjuk egyszerűen salátával is. Aki unja már a megszokott, klasszikus – burgonya, rizs, tészta – köreteket, semmi esetre se hagyja ki. Annál is inkább, mert a karfiol a szezonon túl is egész évben elérhető. Mivel rendkívül jól fagyasztható, így bármikor kipróbálhatjuk. Ráadásul nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. A burgonya is egész évben elérhető, így ez a könnyen, gyorsan elkészíthető fűszeres köret is bármikor az asztalunkra varázsolható.
Karfiolos krumplipüré
Hozzávalók:
- 30-35 dkg karfiol – hagyhatunk díszítéshez is
- 80 dkg burgonya
- 1 kisebb fej hagyma (elhagyható)
- 4 evőkanál főzőtejszín
- olaj, vaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
A karfiolos burgonyapüré elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a karfiolt szedjük rózsáira, majd áztassuk be, hogy az esetleges szennyeződések, rovarok kikerüljenek belőle. Majd folyó víznél is mossuk át és egy szűrőn csepegtessük le.
- Közben a burgonyát is pucoljuk meg, majd kockázzuk össze.
- Egy edénybe tegyük bele a zöldségeket és annyi vízben amennyi éppen ellepi, kevés sóval ízesítve, főzzük puhára.
- Közben a hagymát is pucoljuk meg és vagdossuk fel apró kockákra.
- Egy edénybe tegyünk kevés olajat vagy vajat, hevítsük fel és pároljuk benne üvegesre a hagymát.
- Majd adjuk hozzá a kis kockákra összevágott, megfőtt és leszűrt zöldségeket.
- Fűszerezzük ízlés szerint, sóval, borssal, szerecsendióval, keverjük át majd vegyük le a tűzről.
- Alaposan keverjük össze, adjunk hozzá a tejszínt, esetleg kevés vajat és krumplinyomóval törjük össze.
- Még melegen tálaljuk.
Rendkívül ízletes sült vagy grill húsok mellé akár kovászos uborkával. Érdemes kipróbálni, de vigyázat hozzá lehet szokni! Mivel a karfiol egész évben kapható, így nemcsak a szezonban tudjuk készíteni ezt a különleges ízvilágú köretet. Jó étvágyat hozzá!
Zé-féle SÜLT KACSAMELL karfiolos krumplipürével :
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez