Tartalomjegyzék
A tészta ételek nemcsak az olaszok körében, hazánkban is nagyon népszerűek, akárcsak a karfiolos lasagne. A gyerekek, – akik szeretik a paradicsomos tésztát, de a karfiolt nem, – is szívesebben megeszik ezt a nagyon finom, zamatos ételt. Amely akár főfogásként is megállja a helyét. A karfiol nagyon egészséges és számos módon elkészíthető. Nem kell csak a karfiol levesnél leragadni, mert a legkülönbözőbb módokon készíthetők. A fűszerezésükkel pedig igazán különlegessé tehetők, érdemes kísérletezni velük. Annál is inkább mert rengeteg – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványianyagot tartalmaznak. Mivel pedig rendkívül jól fagyasztható, egész évben készíthetjük.
Egyszerű karfiolos lasagne recept
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg lasagne tészta lap
- 1 nagy friss, zsenge karfiol
- 20 dkg sajt
- 1 ek olívaolaj
A töltelékhez:
- 40 dkg darált hús
- 5 dl paradicsomszósz
- 1 közepes paradicsom
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk cukor
- 1 tk provence-i fűszerkeverék
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
Hozzávalók a mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 6 dl tej
- 2 -3 ek liszt
A karfiolos lasagne elkészítése lépésről – lépésre:
- Az olajon lassú tűz mellett a fűszerekkel és a megmosott, összekockázott paradicsommal megpároljuk, főzzük a húst.
- Majd hozzáadjuk a paradicsomszószt, esetleg bazsalikomot is keverünk bele és puhára, készre pároljuk (az idő függ attól, hogy milyen húst használunk).
- A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük.
- Majd forró sós vízbe tesszük 3-4 percre és jeges vízbe szedjük, majd lecsepegtetjük.
- Közben a vajat egy edényben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és gyors keverés mellett simára keverjük.
- Majd lassan adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet.
- Akkor jó, ha már kicsit sűrűbb, mint a tejszín. Sózni nem kell!
- Majd a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- Egy akkora tepsit veszünk, amibe 3 lasagne lap elfér.
- Ezután kiolajozzuk a sütőedényt, alulra teszünk egy réteg tésztalapot.
- Majd erre rátesszük a lecsepegtett karfiol rózsákat, a darált húsos részt és a fehér mártást.
- Ezután újra tésztát, karfiolt, darált húst és fehér mártást. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
- A tetejére fehér mártás és a reszelt sajt kerüljön. A sajtot keverhetjük vegyesen is.
- Majd betesszük az előmelegített sütőbe és 50-55 perc alatt készre sütjük.
- Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni. réteg Próbáljuk egyenletes kockákra vágni őket.
Jó étvágyat hozzá!
Lasagne:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez