Karfiolos lasagne  

A tészta ételek nemcsak az olaszok körében, hazánkban is nagyon népszerűek, akárcsak a karfiolos lasagne. A gyerekek, – akik szeretik a paradicsomos tésztát, de a karfiolt nem, – is szívesebben megeszik ezt a nagyon finom, zamatos ételt. Amely akár főfogásként is megállja a helyét. A karfiol nagyon egészséges és számos módon elkészíthető. Nem kell csak a karfiol levesnél leragadni, mert a legkülönbözőbb módokon készíthetők. A fűszerezésükkel pedig igazán különlegessé tehetők, érdemes kísérletezni velük. Annál is inkább mert rengeteg – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványianyagot tartalmaznak. Mivel pedig rendkívül jól fagyasztható, egész évben készíthetjük.

Egyszerű karfiolos lasagne recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg lasagne tészta lap
  • 1 nagy friss, zsenge karfiol
  • 20 dkg sajt
  • 1 ek olívaolaj

A töltelékhez:

  • 40 dkg darált hús
  • 5 dl paradicsomszósz
  • 1 közepes paradicsom
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk cukor
  • 1 tk provence-i fűszerkeverék
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 2 -3 ek liszt

A karfiolos lasagne elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az olajon lassú tűz mellett a fűszerekkel és a megmosott, összekockázott paradicsommal megpároljuk, főzzük a húst.
  2. Majd hozzáadjuk a paradicsomszószt, esetleg bazsalikomot is keverünk bele és puhára, készre pároljuk (az idő függ attól, hogy milyen húst használunk).
  3. A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük.
  4. Majd forró sós vízbe tesszük 3-4 percre és jeges vízbe szedjük, majd lecsepegtetjük.
  5. Közben a vajat egy edényben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és gyors keverés mellett simára keverjük.
  6. Majd lassan adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet.
  7. Akkor jó, ha már kicsit sűrűbb, mint a tejszín. Sózni nem kell!
  8. Majd a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  9. Egy akkora tepsit veszünk, amibe 3 lasagne lap elfér.
  10. Ezután kiolajozzuk a sütőedényt, alulra teszünk egy réteg tésztalapot.
  11. Majd erre rátesszük a lecsepegtett karfiol rózsákat, a darált húsos részt és a fehér mártást.
  12. Ezután újra tésztát, karfiolt, darált húst és fehér mártást. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
  13. A tetejére fehér mártás és a reszelt sajt kerüljön. A sajtot keverhetjük vegyesen is.
  14. Majd betesszük az előmelegített sütőbe és 50-55 perc alatt készre sütjük.  
  15. Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni. réteg Próbáljuk egyenletes kockákra vágni őket.

Jó étvágyat hozzá!

Lasagne:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez