Karfiolos lasagne  

A tĂ©szta Ă©telek nemcsak az olaszok körĂ©ben, hazánkban is nagyon nĂ©pszerűek, akárcsak a karfiolos lasagne. A gyerekek, – akik szeretik a paradicsomos tĂ©sztát, de a karfiolt nem, – is szĂ­vesebben megeszik ezt a nagyon finom, zamatos Ă©telt. Amely akár fĹ‘fogáskĂ©nt is megállja a helyĂ©t. A karfiol nagyon egĂ©szsĂ©ges Ă©s számos mĂłdon elkĂ©szĂ­thetĹ‘. Nem kell csak a karfiol levesnĂ©l leragadni, mert a legkĂĽlönbözĹ‘bb mĂłdokon kĂ©szĂ­thetĹ‘k. A fűszerezĂ©sĂĽkkel pedig igazán kĂĽlönlegessĂ© tehetĹ‘k, Ă©rdemes kĂ­sĂ©rletezni velĂĽk. Annál is inkább mert rengeteg – a szervezet számára hasznos – vitamint Ă©s ásványianyagot tartalmaznak. Mivel pedig rendkĂ­vĂĽl jĂłl fagyaszthatĂł, egĂ©sz Ă©vben kĂ©szĂ­thetjĂĽk.

Egyszerű karfiolos lasagne recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg lasagne tĂ©szta lap
  • 1 nagy friss, zsenge karfiol
  • 20 dkg sajt
  • 1 ek olĂ­vaolaj

A töltelékhez:

  • 40 dkg darált hĂşs
  • 5 dl paradicsomszĂłsz
  • 1 közepes paradicsom
  • 2 ek olĂ­vaolaj
  • 1 tk cukor
  • 1 tk provence-i fűszerkeverĂ©k
  • sĂł – Ă­zlĂ©s szerint
  • bors – Ă­zlĂ©s szerint

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 2 -3 ek liszt

A karfiolos lasagne elkĂ©szĂ­tĂ©se lĂ©pĂ©srĹ‘l – lĂ©pĂ©sre:

  1. Az olajon lassú tűz mellett a fűszerekkel és a megmosott, összekockázott paradicsommal megpároljuk, főzzük a húst.
  2. Majd hozzáadjuk a paradicsomszószt, esetleg bazsalikomot is keverünk bele és puhára, készre pároljuk (az idő függ attól, hogy milyen húst használunk).
  3. A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük.
  4. Majd forró sós vízbe tesszük 3-4 percre és jeges vízbe szedjük, majd lecsepegtetjük.
  5. Közben a vajat egy edényben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és gyors keverés mellett simára keverjük.
  6. Majd lassan adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet.
  7. Akkor jó, ha már kicsit sűrűbb, mint a tejszín. Sózni nem kell!
  8. Majd a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  9. Egy akkora tepsit veszünk, amibe 3 lasagne lap elfér.
  10. Ezután kiolajozzuk a sütőedényt, alulra teszünk egy réteg tésztalapot.
  11. Majd erre rátesszük a lecsepegtett karfiol rózsákat, a darált húsos részt és a fehér mártást.
  12. Ezután újra tésztát, karfiolt, darált húst és fehér mártást. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
  13. A tetejére fehér mártás és a reszelt sajt kerüljön. A sajtot keverhetjük vegyesen is.
  14. Majd betesszĂĽk az elĹ‘melegĂ­tett sĂĽtĹ‘be Ă©s 50-55 perc alatt kĂ©szre sĂĽtjĂĽk.  
  15. Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni. réteg Próbáljuk egyenletes kockákra vágni őket.

Jó étvágyat hozzá!

Lasagne:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: Védett tartalom