A tĂ©szta Ă©telek nemcsak az olaszok körĂ©ben, hazánkban is nagyon nĂ©pszerűek, akárcsak a karfiolos lasagne. A gyerekek, – akik szeretik a paradicsomos tĂ©sztát, de a karfiolt nem, – is szĂvesebben megeszik ezt a nagyon finom, zamatos Ă©telt. Amely akár fĹ‘fogáskĂ©nt is megállja a helyĂ©t. A karfiol nagyon egĂ©szsĂ©ges Ă©s számos mĂłdon elkĂ©szĂthetĹ‘. Nem kell csak a karfiol levesnĂ©l leragadni, mert a legkĂĽlönbözĹ‘bb mĂłdokon kĂ©szĂthetĹ‘k. A fűszerezĂ©sĂĽkkel pedig igazán kĂĽlönlegessĂ© tehetĹ‘k, Ă©rdemes kĂsĂ©rletezni velĂĽk. Annál is inkább mert rengeteg – a szervezet számára hasznos – vitamint Ă©s ásványianyagot tartalmaznak. Mivel pedig rendkĂvĂĽl jĂłl fagyaszthatĂł, egĂ©sz Ă©vben kĂ©szĂthetjĂĽk.
Egyszerű karfiolos lasagne recept
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg lasagne tészta lap
- 1 nagy friss, zsenge karfiol
- 20 dkg sajt
- 1 ek olĂvaolaj
A töltelékhez:
- 40 dkg darált hús
- 5 dl paradicsomszĂłsz
- 1 közepes paradicsom
- 2 ek olĂvaolaj
- 1 tk cukor
- 1 tk provence-i fűszerkeverék
- sĂł – ĂzlĂ©s szerint
- bors – ĂzlĂ©s szerint
Hozzávalók a mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 6 dl tej
- 2 -3 ek liszt
A karfiolos lasagne elkĂ©szĂtĂ©se lĂ©pĂ©srĹ‘l – lĂ©pĂ©sre:
- Az olajon lassú tűz mellett a fűszerekkel és a megmosott, összekockázott paradicsommal megpároljuk, főzzük a húst.
- Majd hozzáadjuk a paradicsomszószt, esetleg bazsalikomot is keverünk bele és puhára, készre pároljuk (az idő függ attól, hogy milyen húst használunk).
- A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük.
- Majd forrĂł sĂłs vĂzbe tesszĂĽk 3-4 percre Ă©s jeges vĂzbe szedjĂĽk, majd lecsepegtetjĂĽk.
- Közben a vajat egy edĂ©nyben felhevĂtjĂĽk, hozzáadjuk a lisztet Ă©s gyors keverĂ©s mellett simára keverjĂĽk.
- Majd lassan adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet.
- Akkor jĂł, ha már kicsit sűrűbb, mint a tejszĂn. SĂłzni nem kell!
- Majd a sĂĽtĹ‘t elĹ‘melegĂtjĂĽk 170 fokra.
- Egy akkora tepsit veszünk, amibe 3 lasagne lap elfér.
- Ezután kiolajozzuk a sütőedényt, alulra teszünk egy réteg tésztalapot.
- Majd erre rátesszük a lecsepegtett karfiol rózsákat, a darált húsos részt és a fehér mártást.
- Ezután Ăşjra tĂ©sztát, karfiolt, darált hĂşst Ă©s fehĂ©r mártást. Addig rĂ©tegezzĂĽk, amĂg a hozzávalĂłk el nem fogynak.
- A tetejére fehér mártás és a reszelt sajt kerüljön. A sajtot keverhetjük vegyesen is.
- Majd betesszĂĽk az elĹ‘melegĂtett sĂĽtĹ‘be Ă©s 50-55 perc alatt kĂ©szre sĂĽtjĂĽk.
- Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni. réteg Próbáljuk egyenletes kockákra vágni őket.
Jó étvágyat hozzá!
Lasagne:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategĂłria cikkeihez