Tartalomjegyzék
A karfiolos rakott krumpli, egész évben jó választás, ha valami finomra, változatosra vágyunk. A hagyományos rakott krumpli felturbózása. Ez az étel akárcsak a paprikás krumpli, vagy a krumplis tészta egy nagyon népszerű hazánkban. A karfiolos rakott krumpli ennek az egésznek a megbolondítása a friss, zsenge zöldséggel, melyet mindenképpen érdemes kipróbálni a karfiol szezonban. Mivel a karfiol nagyon egészséges, számos – a szervezet számára szükséges – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A burgonya úgyszintén.
Készíthetjük számos variációban kolbásszal vagy virslivel, szalonnásan, vagy anélkül, de akár bármely más hússal is. Besamell mártással vagy tejfölösen, de reszelt sajt is kerülhet rá. Ahány ház, annyi szokás. Mindenkinek meg kell találnia a számára legkedvezőbb ízvilágú receptet, bár érdemes néha variálni is.
Egyszerű karfiolos rakott krumpli recept (sonkával)
Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
- 60 dkg karfiol
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 db tojás
- olaj a sütőforma kikenéséhez
- 2-3 dkg vaj
- 10 dkg parmezán
- 20 dkg tejföl
- 2 dl tejszín
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- zsemlemorzsa
A karfiolos rakott krumpli elkészítési lépései:
- Először a krumplit mossuk meg és tegyük fel héjastól enyhén sós vízbe főni.
- Közben a karfiolt szedjük rózsáira és mossuk meg.
- Majd enyhén sós forrásban lévő vízbe tegyük bele a karfiolrózsákat 3-4 percig és jeges vízbe szedjük ki.
- Ezután szűrőn csepegtessük le.
- Közben a tojásokat is főzzük meg enyhén sós vízben.
- Addig a megfőtt burgonyát hámozzuk meg és szeleljük össze.
- A fokhagymát is pucoljuk meg és egy tűzálló tálat dörzsöljünk be vele, a maradékot tegyük félre.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- A sütőforma alját és oldalait is kenjük be olajjal vagy kevés olvasztott vajjal.
- A sajtot reszeljük le.
- Majd adjuk hozzá a tejfölt, a tejszínt és a maradék fokhagymát összeaprózva.
- Az egészet keverjük össze alaposan és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval ízlés szerint.
- Majd a sütőforma aljába rétegezzük bele a burgonyát, a karfiolrózsákat és a szeletekre vágott keménytojást is.
- Minden réteget sózzunk, borsozzunk és akár összevágott sonkával vagy kolbász szeletekkel is megszórhatjuk.
- A rétegeket sózzuk meg és a végén öntsük le a sajtos-tejfölös szósszal. (Akár a rétegeket is megöntözhetjük a tejfölös szósszal.)
- A vajat forgácsoljuk rá a tetejére és szórjuk meg az egészet kevés zsemlemorzsával és reszelt parmezánnal.
- Toljuk az előmelegített sütőbe és nagyjából 40-50 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha szép aranybarna.
Kínálható mellé még plusz tejföl, friss házi kenyér egyaránt. Kiadós egytálétel. Savanyúsággal a legfinomabb! Kínálhatunk mellé kovászos uborkát, csalamádét, csemege uborkát vagy savanyú káposztát egyaránt.
Jó étvágyat hozzá!
Hagyományos rakott krumpli:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez