Tartalomjegyzék
A karfiolos receptek nemcsak az utóbbi időben nagyon népszerűek. A karfiol régóta kedvelt zöldségnövény, mivel egyszerűen, könnyen elkészíthető és számos módon variálható. A karfiol szezonban sok háztartásban ez az egyik fő alapanyag készülnek a különböző finomságok. Bár a szezon nem tart hosszú ideig, azonban a karfiol le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzájutunk. Ráadásul nagyon egyszerűen gyorsan elkészíthető, számos finom fogás remek alapanyaga. Bár elsősorban a karfiol levest és a rántott karfiolt ismerjük, de ezen kívül is számos felhasználási módja ismert.
Többféle betegség is megelőzhető rendszeres fogyasztásával, hiszen a karfiol hatása a szervezetre igazán jótékony. Mivel magas a vitamin– és ásványianyag tartalma, ezenkívül a szervezet számára fontos rost is nagy mennyiségben megtalálható benne. Ráadásul a kalória tartalma kifejezetten alacsony, így remek kiegészítője lehet diétás étrendeknek is. De cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Karfiolos receptek
A karfiol ideális fogyasztási módjai:
Főleg párolva, főzve vagy sütve. Készülhet belőle leves, krémleves, főzelék, rizottó, krém és püré egyaránt. De remek alapanyaga a különböző rakott vagy tésztás ételeknek.
A karfiol nyersen fogyasztva nem ajánlott. Érdemesebb kíméletesen párolni, így a benne található értékes vitaminok is jobban megmaradnak.
Ne főzzük a karfiolt bő vízben, inkább pároljuk vagy akár sütőben sütjük. Így adva alapot a sokféle étel elkészítéséhez. Készíthetjük sültek, fasírtok mellé köretnek, de akár egytálételként önmagában is fogyaszthatók.
Karfiolos receptek – főételek
A karfiol önmagában is remek körete húsételeknek, rántott vagy grillezett sajtoknak. Süthetjük, vagy grillezhetjük is, de püréként – akár karfiolos krumplipüréként és egyéb módokon variálva – is rendkívül változatos.
Rakott ételként is nagyon népszerű. Készíthetjük darált hússal vagy füstölt húsokkal rétegezve, vagy hús nélkül tojással, más zöldségekkel kiegészítve. Lehet tejfölös vagy tejszínes, tényleg csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabnak határt. Érdemes próbálkozni vele, mert jól elkészítve garantáltan, nem fogunk csalódni!
A különféle karfiolos tészták is számos variációban, ízesítéssel elkészíthetők, szinte meg sem lehet unni. Ugyanilyen a csőben sült karfiol is, mely készülhet csak karfiolból, vagy egyéb zöldségekkel, húsfélékkel gazdagítva is. A karfiol tényleg a lehetőségek tárházát adja, érdemes minél többféleképpen készíteni.
Karfiol krémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez