Tartalomjegyzék
A karfiolos rizottó akár köretként, akár önálló fogásként jó választás nemcsak a karfiol szezonban. Könnyen és gyorsan elkészíthető, így akár hétköznapi gyors vacsorának is jó választás. A nyár és a kora ősz elmaradhatatlan zöldsége a karfiol, mely rendkívül egészséges. Érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, mert a vitamin– és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas. Ráadásul a kalória tartalma alacsony, valamint sok – a szervezet számára hasznos – rost is található benne, így akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Mivel pedig a glikémiás indexe is alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják. Aki a rizst és a karfiolt is szereti, nem fog csalódni.
Karfiolos rizottó recept
Hozzávalók:
- 25 dkg rizottó rizs
- 1 db közepes karfiol
- 40 dkg gomba (elhagyható)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 dl víz
- 2 evőkanál olaj
- 6 dl zöldséglé
- 1,5 dl fehérbor
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- zöldfűszerek – ízlés szerint
A karfiolos rizottó elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összenyomjuk.
- Majd az olívaolajat felhevítjük egy fazékban és üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Azzal is pirítjuk egy percig.
- Ezután hozzáadjuk a rizst, azzal is pirítjuk egy keveset majd felöntjük a borral és zöldséglé felével.
- Fedjük le fedővel és főzzük 15 percig. Ha szükséges pótoljuk az elfőtt alaplevet és kavarjuk meg.
- Közben szedjük rózsáira és mossuk meg a karfiolt és a gombát majd szeleteljük össze a gombát.
- Majd a rizshez adjuk hozzá a megtisztított rózsáira szedett karfiolt, azzal is főzzük egy keveset, hogy a karfiol is megpuhuljon.
- Egy serpenyőben kevés olajon a gombát is pirítsuk pár percet, sózzuk meg és keverjük a kész rizottóhoz.
- Ha szükséges ízlés szerint tovább ízesítjük.
Kiváló körete húsoknak, fasírtoknak, halaknak egyaránt, de önálló fogásként is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!
Karfiol rizottó csirkével:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez