Tartalomjegyzék
A karfiolos tócsni nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető zöldséges lepény. A tócsnik nagyon népszerűek hazánkban, készüljenek bár burgonyából vagy akár sütőtökből. Számos módon variálható, bármely zöldséget vagy egyéb megmaradt sültet fel tudunk hozzá használni. A legismertebb a hagyományos krumpli tócsni számos néven ismert – prósza, röszti stb. – de a leggyakoribb a tócsni és a lapcsánka. A tésztájuk ugyan azonos, de a sütéseik között különbség van. A tócsnit serpenyőben sütik, mint a palacsintát, a lapcsánkát viszont bő olajban, mint a lángost. Akár így, akár úgy készítjük remek kiegészítője lesz a fokhagymás mártogatós.
Karfiolos tócsni receptje
Hozzávalók:
- 1 db karfiol (kb. fél kg)
- 20 dkg liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db közepes méretű tojás
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Hozzávalók a fokhagymás mártogatóshoz:
- 20 dkg tejföl vagy natúr joghurt
- 3 gerezd fokhagyma
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- metélőhagyma – ízlés szerint (elhagyható)
A karfiolos lepény elkészítése lépésről – lépésre:
- A karfiolt szedjük rózsáira, majd először álló vízben, aztán folyó vízben mossuk meg.
- Aztán hagyjuk egy szűrőn lecsöpögni.
- A fokhagymát pucoljuk meg, fokhagymatörőn nyomjuk össze.
- Közben egy edényben forraljunk enyhén sós vizet, majd a karfiol rózsákat tegyük bele.
- Újra forrástól számítva 3 percig hagyjuk benne, majd szedjük jeges vízbe egy szűrőlapáttal.
- Szedjük ki, ha kihűlt és villával kicsit nyomkodjuk össze.
- A lecsepegtetett, villával kicsit összenyomkodott karfiolhoz hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a zúzott fokhagymát.
- Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk ízlés szerint, majd alaposan összekeverjük.
- A mártogatóshoz a tejfölt, vagy natúr joghurtot sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az összetört fokhagymát, esetleg az apróra vagdalt metélőhagymát.
- Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
- Ezután egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és egy kanál tésztát a közepébe helyezzük. Ha nem terül szét magától, akkor kicsit egy lapáttal szét kell húzni, hogy egyenletes magasságú legyen.
- Ha szépen megsült az egyik oldala, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
- Ha kisült papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.
- Addig sütjük, amíg van a tésztából.
- Majd végül a fokhagymás tejföllel kínáljuk.
Számos módon variálható, hiszen a tésztába keverhető, sonka, füstölt hús, de reszelt sajt egyaránt. A tetejére is szórhatunk reszelt sajtot. Remek vendégváró, de kitűnő kísérője egy eseti sörözésnek, vagy borozásnak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez