Karfiolos tócsni

A karfiolos tócsni nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető zöldséges lepény. A tócsnik nagyon népszerűek hazánkban, készüljenek bár burgonyából vagy akár sütőtökből. Számos módon variálható, bármely zöldséget vagy egyéb megmaradt sültet fel tudunk hozzá használni. A legismertebb a hagyományos krumpli tócsni számos néven ismert – prósza, röszti stb. – de a leggyakoribb a tócsni és a lapcsánka. A tésztájuk ugyan azonos, de a sütéseik között különbség van. A tócsnit serpenyőben sütik, mint a palacsintát, a lapcsánkát viszont bő olajban, mint a lángost. Akár így, akár úgy készítjük remek kiegészítője lesz a fokhagymás mártogatós.

Karfiolos tócsni receptje

Hozzávalók:

  • 1 db karfiol (kb. fél kg)
  • 20 dkg liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db közepes méretű tojás
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a fokhagymás mártogatóshoz:

  • 20 dkg tejföl vagy natúr joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • metélőhagyma – ízlés szerint (elhagyható)

A karfiolos lepény elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A karfiolt szedjük rózsáira, majd először álló vízben, aztán folyó vízben mossuk meg.
  2. Aztán hagyjuk egy szűrőn lecsöpögni.
  3. A fokhagymát pucoljuk meg, fokhagymatörőn nyomjuk össze.
  4. Közben egy edényben forraljunk enyhén sós vizet, majd a karfiol rózsákat tegyük bele.
  5. Újra forrástól számítva 3 percig hagyjuk benne, majd szedjük jeges vízbe egy szűrőlapáttal.
  6. Szedjük ki, ha kihűlt és villával kicsit nyomkodjuk össze.
  7. A lecsepegtetett, villával kicsit összenyomkodott karfiolhoz hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a zúzott fokhagymát.
  8. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk ízlés szerint, majd alaposan összekeverjük.
  9. A mártogatóshoz a tejfölt, vagy natúr joghurtot sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az összetört fokhagymát, esetleg az apróra vagdalt metélőhagymát.
  10. Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
  11. Ezután egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és egy kanál tésztát a közepébe helyezzük. Ha nem terül szét magától, akkor kicsit egy lapáttal szét kell húzni, hogy egyenletes magasságú legyen.
  12. Ha szépen megsült az egyik oldala, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
  13. Ha kisült papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.
  14. Addig sütjük, amíg van a tésztából.
  15. Majd végül a fokhagymás tejföllel kínáljuk.

Számos módon variálható, hiszen a tésztába keverhető, sonka, füstölt hús, de reszelt sajt egyaránt. A tetejére is szórhatunk reszelt sajtot. Remek vendégváró, de kitűnő kísérője egy eseti sörözésnek, vagy borozásnak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez