Karfiolpüré  

A karfiolpüré nemcsak babáknak kiváló választás, hanem magunknak is. A karfiol rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ezért is érdemes minél többet fogyasztani belőle a szezonban. Vagy eltenni télire, ugyanis remekül le is fagyasztható. A karfiolpüré számos módon variálható, akár burgonyával, sárgarépával, céklával is. Érdemes többféleképpen is elkészíteni, hogy megtaláljuk a számunkra legízletesebbet. A karfiol ráadásul remekül fűszerezhető: a fokhagyma, szerecsendió, bazsalikom, de akár a chili is remekül kiemeli az ízét. Sőt kiválóan helyettesíti a hagyományos krumplipürét, így remek kiegészítője lehet fogyókúrás étrendeknek is.

Egyszerű karfiolpüré recept

Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol
  • 10 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • chili pehely vagy por – ízlés szerint (elhagyható)

A karfiolpüré elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A karfiolt szedjük rózsáira és mossuk meg.
  2. Egy edénybe tegyünk kevés olajat vagy vajat, hevítsük fel és pirítsuk meg benne a karfiol rózsákat. Ha teszünk bele chilit, akkor azt is most tegyük bele. Keverjük össze.
  3. Majd adjuk hozzá fél deciliter vizet és fedő alatt közepes lángon pároljuk puhára.
  4. Ha elkészült, és sok a leve, akkor szűrjünk le belőle, és a karfiolt fűszerezzük ízlés szerint.
  5. Majd botmixerrel pürésítsük össze.
  6. Szükség szerint natúr joghurttal lazíthatjuk.
  7. Még melegen tálaljuk.

Rendkívül ízletes fasírtok, sült vagy grill húsok, sajtok, de akár halak mellé is. Akár fokhagymával is tovább ízesíthető. Ha diétásabban készítenénk, akkor vaj helyett 2 dl natúr joghurtot adjunk hozzá és csak kevés olajon pároljuk meg a karfiolt.Érdemes kipróbálni, ha megmarad, hűtőben eltartható néhány napig. Jó étvágyat hozzá!

Ha babáknak készítjük, akkor az alap fűszerezésen kívül más ne kerüljön hozzá. Érdemes a fűszerezést is a baba pocakjának megfelelően használni. Ha még csak ismerkedik az ízekkel, akkor minimálisan, ha már többfélét megízlelt, lehet kicsit bátrabban. Itt is érvényes a szabály, hogy egyszerre csak egy új ízt vezessünk be az étkezésébe. Részben az allergiás reakciók, részben amiatt, hogy legyen ideje a pocakjának megszokni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom