Karfiolrizs  

A karfiolrizs furcsa elnevezés, ami alapján azt gondolhatnánk, hogy ez valami rizottó féleség lehet. De tulajdonképpen semmi köze a hagyományos rizshez. Sőt még csak rizs sem kell hozzá. Hát akkor mia csuda is ez? Egy köretféle, mely mivel csak karfiol van benne, nagyon egészséges, rendkívül kalóriaszegény, így remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendeknek is. Érdemes kipróbálni. Ráadásul gyorsan, könnyen elkészíthető és számos módon fűszerezhető, ízesíthető. Készíthetjük friss karfiolból a szezonban, és akár le is fagyaszthatjuk.

Egyszerű karfiolrizs recept

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 3 evőkanál vaj vagy olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • petrezselyem – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint

A karfiolrizs elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A karfiolt szedjük rózsáira és mossuk meg, szűrőn csöpögtessük le.
  2. Majd egy késes aprítógépben aprítsuk össze.
  3. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, az előbbit vagdossuk apróra, az utóbbit zúzzuk össze fokhagymanyomón.
  4. Egy edénybe tegyünk kevés olajat vagy vajat, hevítsük fel és pirítsuk meg benne néhány perc alatt az apróra vágott vöröshagymát.
  5. Ezután adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és azt is pirítsuk pár percig.
  6. Ezután adjuk hozzá a karfiolmorzsákat és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kevés szerecsendiót is szórhatunk rá.
  7. Pároljuk 5-6 percig fedő alatt, néhányszor megkeverve, ameddig a zöldség megpuhul.
  8. Közben a petrezselymet is mossuk meg és vagdossuk össze.
  9. Ezzel keverjük el és már tálalhatjuk is.

Rendkívül ízletes fasírtok, sült vagy grill húsok, sajtok, de akár halak mellé is. Akár chili paprikával tovább ízesíthető. Önmagában vagy egyéb párolt zöldségekkel elkeverve is remek választás.Jó étvágyat hozzá!

Karfiolrizs:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez