Lecanu karfiol

Hazánkban a Lecanu karfiol az egyik legnépszerűbb karfiol fajta hazánkban. Több – egymást követő – évben is a legkeresettebb fajták között szerepelt. A karfiol a keresztesvirágúak családjába tartozik, akárcsak a káposztafélék vagy a brokkoli. Számos fajtája megtalálható, melyek az érési idő, illetve a termelés szempontjából meghatározók. Egyre több hibrid, illetve rezisztens fajta is megtalálható a kertészetek, vetőmagboltok kínálatában. Hiszen nemcsak a betegségek és kártevők, de egyre inkább a szélsőséges időjárási viszonyok miatt is szükségesebbek az ellenállóbb fajták.

A számos ismert fajtán túl a nyártól induló karfiol szezonban egyre többfelé találkozhatunk már a piacokon és a bevásárlóközpontok polcain a sárga-, lila– vagy pagodakarfiollal egyaránt. A karfiol – bármely fajtájú vagy formájú legyen is – nagyon egészséges. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes ezért is minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a szezonban, mivel le is fagyasztható, egész évben hozzájuthatunk. De télire akár savanyúságnak is elrakható.

Lecanu F1 karfiol

Ez egy igen új – 21. századi – rendkívül megbízható, kedvelt fajta. A Cortest megelőzően már szüretelhetők tömör, hófehér fejei. Kedvelt könnyű betakarítása, jó eltarthatósága és biztosan ütemezhető termelése miatt. Kora tavasztól késő őszig termeszthető. Levélzete felálólló, erős növekedésű, a levelek öntakarása is kiváló. Tenyész ideje 75 nap, melyet megbízhatóan tart. Hófehér, súlyos, tömött fejeket növeszt. Nagyon jól tűri a nyári szárazságot is.

A karfiol fajták esetében is egyre fontosabb, hogy ellenállók legyenek mind a betegségekkel, mint az időjárási tényezőkkel szemben.

Tárolásuk

A karfiol tárolása leginkább sötét, hűvös, fénytől védett helyen történjen. Alkalmasak erre a pincék, kamrák egyaránt. Lehetőleg kartondobozban egymás mellett – de lazán, egymáshoz nem érintkezve – tároljuk. Megfelelő körülmények között akár több hétig is elállnak. A Lecanu kiváló minőségét sokáig megtartja a piacok, bevásárlóközpontok polcain is.

Hűtőszekrényben egy-két hétig tartható. Ha nem tudjuk elkészíteni, felhasználni, inkább fagyasszuk le.

Lecanu karfiol felhasználása

A Lecanu, mint a karfiol fajták mindegyike is alkalmas a különböző ételek elkészítésére. Kedvelt konyhai alapanyag, mely sütve, főve, párolva is fogyasztható. Azonban nyers fogyasztása – számos zöldséggel ellentétben – nem javasolt.  

Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, de a szervezet vitamin raktárát is feltölthetjük vele a téli időszak előtt. Ráadásul a kalória tartalma nem magas, így remek kiegészítője a fogyókúrás étrendnek is. Sőt létezik karfiol diéta is.

A karfiol babáknak is adható, ha nem is közvetlenül a hozzátáplálástól kezdve.  Magas rost tartalma segít az emésztésben.

A karfiol szeretete:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom