Lengyel karfiol

A lengyel karfiol az egyik legegyszerűbben, legkönnyebben elkészíthető karfiolos étel. Bár jellemzően a karfiolról a rántott és a rakott karfiol jut eszünkbe. Ez sokkal egyszerűbben elkészíthető, mint a rántott karfiol. Érdemes eme változatban is kipróbálni. Remek akár egy hétköznapi gyors vacsora fogásaként is. recept is. Ráadásul a karfiol nagyon egészséges zöldség, rendszeres fogyasztása jótékony hatású a szervezetünkre. Ha lehetőségünk van rá érdemes friss zöldséget vásárolni és rögtön fel is használni. Ha a rózsái barnulnak és a levele fonnyadt, akkor az a zöldség már nem friss. Szerencsére a karfiol szezonban több hónapokig hozzájutunk a frissen zöldséghez. De mivel remekül le is fagyasztható, így egész évben bármikor rendelkezésünkre áll. A lengyel karfiolnak pedig a friss és a fagyasztott zöldség is remek alapanyaga. Akár önmagában is kínálhatjuk, de remek feltétele lehet a különböző húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt.

Egyszerű lengyel karfiol recept

Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 dl tejföl
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint

A lengyel karfiol elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a karfiolt – ha friss zöldségből készítjük – szedjük rózsáira, majd áztassuk vízbe, hogy a szennyeződések, bogarak kijöjjenek belőle.
  2. Ezután folyó víznél is mossuk meg.
  3. Közben egy fazékba tegyünk fel vizet.
  4. Ezután tegyük a karfiol rózsákat a forrásban lévő enyhén sós vízbe 3-4 percre, majd szedjük jeges vízbe őket.
  5. Majd szűrjük le és hagyjuk egy szűrőben lecsepegni.
  6. Addig kevés olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát.
  7. A leszűrt karfiolokat rendezzük tányérra, szórjuk meg a pirított zsemlemorzsával és locsoljuk meg a tejföllel. Már tálalhatjuk is.

Önmagában, vagy húsok, fasírozottak, grill ételek remek kiegészítőjeként is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez