Tartalomjegyzék
A lengyel karfiol az egyik legegyszerűbben, legkönnyebben elkészíthető karfiolos étel. Bár jellemzően a karfiolról a rántott és a rakott karfiol jut eszünkbe. Ez sokkal egyszerűbben elkészíthető, mint a rántott karfiol. Érdemes eme változatban is kipróbálni. Remek akár egy hétköznapi gyors vacsora fogásaként is. recept is. Ráadásul a karfiol nagyon egészséges zöldség, rendszeres fogyasztása jótékony hatású a szervezetünkre. Ha lehetőségünk van rá érdemes friss zöldséget vásárolni és rögtön fel is használni. Ha a rózsái barnulnak és a levele fonnyadt, akkor az a zöldség már nem friss. Szerencsére a karfiol szezonban több hónapokig hozzájutunk a frissen zöldséghez. De mivel remekül le is fagyasztható, így egész évben bármikor rendelkezésünkre áll. A lengyel karfiolnak pedig a friss és a fagyasztott zöldség is remek alapanyaga. Akár önmagában is kínálhatjuk, de remek feltétele lehet a különböző húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt.
Egyszerű lengyel karfiol recept
Hozzávalók:
- 1 közepes karfiol
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 dl tejföl
- 3 evőkanál olaj
- só, bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
A lengyel karfiol elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a karfiolt – ha friss zöldségből készítjük – szedjük rózsáira, majd áztassuk vízbe, hogy a szennyeződések, bogarak kijöjjenek belőle.
- Ezután folyó víznél is mossuk meg.
- Közben egy fazékba tegyünk fel vizet.
- Ezután tegyük a karfiol rózsákat a forrásban lévő enyhén sós vízbe 3-4 percre, majd szedjük jeges vízbe őket.
- Majd szűrjük le és hagyjuk egy szűrőben lecsepegni.
- Addig kevés olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát.
- A leszűrt karfiolokat rendezzük tányérra, szórjuk meg a pirított zsemlemorzsával és locsoljuk meg a tejföllel. Már tálalhatjuk is.
Önmagában, vagy húsok, fasírozottak, grill ételek remek kiegészítőjeként is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez