Lila karfiol

A lila karfiol igazi különlegesség, melynél csak azt szeretnénk tudni, ha ránézünk, hogy vajon mitől lila? Megszoktuk, hogy a zöldségek és a gyümölcsök is színpompásak és nemcsak szemet gyönyörködtetőek, de nagyon egészségesek is. Szokás színek szerint is készíteni őket, akár egy zamatos salátába vagy a mostanában oly divatos turmixba is. Az, hogy a sütőtök narancssárga, a brokkoli zöld vagy a cékla piros, azt tudjuk, nem is okoz fennakadást. De ha lila krumplit vagy fekete paradicsomot látunk a piacok standjain, ott már felhúzódik a szemöldökünk. Ilyen a sárga vagy a lila karfiol is, mert megszoktuk, hogy a karfiol általában fehér.

Mitől lila a karfiol?

Szóval, mitől is lila a karfiol? Szerencsére nem ételfesték és néhány vicces árus okozza. Ugyanis a lila karfiolban pontosan ugyanaz az anyag található, mint a lila káposztában is. Ez pedig az antocianin nevű antioxidáns, mely rendkívül jótékony.

Az antocianin adja a zöldégek és gyümölcsök színét, és általánosságban elmondható, hogy a legsötétebb, legerősebb színű növényekben több található, mint a világosabbakban. A lilahagyma fogyasztása is sokkal jótékonyabb a szervezet számára, mint a vöröshagyma fogyasztása. Természetesen a többi hagymaféle is jótékony, sőt még a rák elleni küzdelemben is segítség, csak mértékében kevésbé. Az antocianin ugyanis növeli a quercetin – egy másik antioxidáns – hatását a rákot okozó szabad gyökök elleni harcban.

Érdemes tehát főzéskor is nagyobb mennyiségben használni a sötétebb színű zöldségeket. Akár a lilahagymát is, amit általában a hagyományos zsíros kenyerek tetején, illetve salátákban, kenyérlángosokon tudunk inkább elképzelni.

Bár a karfiol – bármilyen legyen is a színe – nagyon egészséges, mely számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Sok benne a rost és rendkívül kevés a kalória tartalma, így remek kiegészítője a diétás étrendeknek is. Mivel a glikémiás indexe is nagyon alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, ha szeretnénk az egészségünket megőrizni.

A lila karfiol felhasználása

Ennek a karfiolnak az íze teljesen megegyezik a hagyományos fehér karfiol ízével, így felhasználásával is. Bár sokan némi diós aromát vélnek felfedezni benne. Viszont ezeknél a terméseknél sokkal nehezebben következtethetünk a rózsából a zöldség frissességére. Érdemes ezért itt inkább a leveleket megvizsgálni vásárlás előtt, ha azok frissek, a zöldség is friss.

Mivel pedig az ízükben nincs nagy különbség, így a felhasználása is pontosan megegyezik a fehér karfioléval. A fűszerezésével pedig igazán különleges ízhatások érhetők el. A karfiolos receptek között pedig számos nagyon egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthető. Érdemes minél többet készíteni és fogyasztani belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom