Pagodakarfiol

A pagodakarfiol egy nagyon látványos, különleges színű zöldség. A keresztesvirágúak családjába tartozik akárcsak a karfiol és közeli rokona a brokkolinak és a káposztaféléknek is. A vadkáposzta nemesített és termesztett változata, mely rózsái zöld citrom színűek. Észak-Olaszországban már a 16. század óta ismerik és termesztik és hívják Romanesco Brokkolinak, mely név kicsit félrevezető lehet. Mivel inkább a karfiolhoz hasonlatos, emiatt Romanesco Karfiolnak is nevezik. Formája rendkívül látványos, mivel olyan hatást kelt, mintha végtelenül komplex geometriai alakzatok formáit növesztené. Ugyanis különleges, spirális virágfejekkel rendelkezik.

Pagodakarfiol vetése, gondozása, szedése

A karfiol vetése – ha téli betakarítást szeretnénk – akkor nyár végétől, ősz közepéig történhet meg a szaporítóládákba.Érdemes beltéren tartani addig, amíg a növény a 10-15cm magasságot nem éri el.Majd állandó helyre ültetése előtt szoktassuk hozzá a környezethez. Meghálálja, ha a talaját fellazítjuk, tápanyaggal dúsítjuk a kiültetését megelőzően. A nitrogéntartalmú műtrágya jótékonyan hat a fejlődédére. Napfényes, tápanyagban dús helyre ültessük, ahol lesz elég helye növekedni, ugyanis helyigényes növény. Ne ültessük árnyékos helyre, mert árnyékban megnyúlik és apró, laza virágzatot fejleszt.

Nem igényel túl nagy gondozást, de a tápanyagdús talaj és a folyamatos öntözés – főleg a kezdeti növekedési szakaszban – meghatározó a növekedésére nézve. Mulcsozással segíthetünk a gyommentesítésben és a talaj nedvesen tartásában is.

Ez a nagyon egészséges zöldség biokertben is nevelhető, fontos, hogy a megfelelő növénytársítással vessük és azokat a növényeket ne ültessük a közelébe, melyek gátolják a növekedését.

Vetés után 75-100 nappal már betakarítható. Akár a teljes fejet levághatjuk, vagy csak annyit a növény részeiből, amire éppen szükségünk van.

A pagodakarfiol egészségre gyakorolt hatása

A pagodakarfiol magas a vitamin- ásványianyag és rost tartalma is egyaránt. 100 gramm tartalmazza az ajánlott napi C-vitamin bevitel teljes egészét. Így jótékonyan hat az immunrendszerünk megerősítésére. Magas a folsav tartalma is, mely a vérsejtek képződésénél hatékony segítség. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető, hiszen hatása a szervezetre igazán jótékony. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. A cukorbeteg diétában is felhasználható, mivel a glikémiás indexe is nagyon alacsony.

Felhasználása

Ropogós textúrájú, íze édeskés a dióra emlékeztető. Minden olyan ételben felhasználható, ahol az egyéb karfiol. Látványosan mutat salátákban, akár a sima karfiollal keverve is.

Fűszerezése által különleges ízvilágú ételeket készíthetünk. A karfiolos receptek bármelyike pagodakarfiollal is helyettesíthető. Ezek között pedig számos nagyon egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthető. Érdemes minél többet készíteni és fogyasztani belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom