Paradicsomos karfiolos tészta

A paradicsomos karfiolos tészta egy rendkívül gyorsan elkészíthető, laktató egytálétel. Bár a karfiol semleges íze miatt nem tartozik a kedvenc ételeink körébe – főleg a gyerekeknél nem népszerű – rendkívül egészséges és jótékonyan hat a szervezetünkre. Magas vitamin- ásványianyag és rost tartalma miatt rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ezértis érdemes minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a szezonban, hiszen remekül fagyasztható, így pedig egész évben elérhető. Bármilyen zöldséggel készíthetjük.

Egyszerű paradicsomos karfiolos tészta – recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg penne (vagy bármilyen) tészta
  • 2 db közepes karfiol
  • 0,5 kg paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/3 csésze olívaolaj
  • 1/2 csokor friss bazsalikom
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt + a tálaláshoz
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint

A paradicsomos karfiolos tészta elkészítési lépései:

  1. Először a tésztát a leírása szerint meg főzzük meg, majd szűrjük le és hideg vízzel öblítsük át.
  2. Amíg a tészta fő a karfiolokat szedjük rózsáira, majd alaposan mossuk meg, szűrjük le.
  3. A paradicsomot szintén mossuk meg és kockázzuk össze.
  4. A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
  5. A friss bazsalikomot mossuk meg és aprítsuk össze.
  6. Majd egy serpenyőben az olívaolajon pirítsuk meg kicsit az összezúzott fokhagymát.
  7. Adjuk hozzá karfiol rózsákat és pirítsuk együtt 3 percig.
  8. Ezután a kockázott paradicsomot is keverjük hozzá és a felaprózott bazsalikomot is.
  9. Pároljuk együtt további négy-öt percig, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. (Ha szükséges kevés vizet adjunk hozzá.)
  10. Ezután keverjük bele a leszűrt tésztát.
  11. Még melegen a parmezánnal – vagy akár füstölt reszelt sajttal – és kevés borssal megszórva a tetején tálaljuk.

Gazdagíthatjuk gombával, csirkével, vagy akár hallal, de bármilyen sonka, tarja kockával is jól illik hozzá. Aki pikánsabban szereti, adhat hozzá chili paprikát vagy chili pelyhet is. Rendkívül változatosan és gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez