A párolt karfiol az egyik legegyszerűbben, leggyorsabban elkĂ©szĂthetĹ‘ köret ebbĹ‘l a nagyon egĂ©szsĂ©ges zöldsĂ©gbĹ‘l. A karfiol vitamin– Ă©s ásványi anyag tartalma ugyanis meglehetĹ‘sen magas Ă©s sok rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetĂĽnk az egĂ©szsĂ©gĂĽnkĂ©rt, hiszen a hatása a szerveztre igazán jĂłtĂ©kony. Ahhoz, hogy minĂ©l több hasznos vitamin megmaradjon benne Ă©rdemesebb kĂmĂ©letesen párolni, mint fĹ‘zni.
Párolt karfiol kĂ©szĂtĂ©se, párolási ideje
A zöldségeket párolhatjuk erre alkalmas berendezésekben, de nagyobb edényben is, amihez van pároló betét. Ha nincs a készletünkben ilyen se keseredjünk el, akkor egy fém szűrő és fedő is megteszi.
Érdemes mindig szezonális, friss zöldséget használni a pároláshoz, mert azok zsengék és hamarabb el is készülnek. A nagyobb daraboknak több idő szükséges a pároláshoz. Érdemes ezért egyenletes, kisebb darabokra vágni őket.
A karfiol szezonban – illetve a különböző zöldségeket az érési idejük alatt – célszerű a zöldségből minél többet fogyasztani frissen, de télire eltenni is. Ennek remek megoldása lehet a karfiol fagyasztása. Ha helyünk van a fagyasztószekrényben, akkor a későbbi feldolgozásnak megfelelő adagokban könnyedén le tudjuk fagyasztani.
A karfiol párolásához szĂĽksĂ©ges idĹ‘: 5-7 perc. Fűszerezni nem szĂĽksĂ©ges párolás elĹ‘tt, elĂ©g utána. A karfiol fűszerezĂ©se igazán sokfĂ©le lehet, Ă©rdemes kĂsĂ©rletezni vele, kinek-kinek egyĂ©ni ĂzlĂ©se szerint. Annál is inkább, mivel a karfiol Ăze elĂ©g semleges.
A karfiol párolása lépésről – lépésre:
- Tegyünk fel vizet forrni egy edényben a pároláshoz és fedjük le fedővel.
- Közben kĂ©szĂtsĂĽk elĹ‘ a karfiolt: szedjĂĽk rĂłzsáira, majd alaposan mossuk meg.
- Ezután tegyük szűrőbetétbe (vagy fém szűrőbe) a karfiol rózsákat.
- Ha már forr a vĂz Ă©s gĹ‘z is keletkezett az edĂ©nyben, akkor tegyĂĽk a zöldsĂ©gekkel teli szűrĹ‘betĂ©tet az edĂ©nybe, a lángot vegyĂĽk vissza közepesre alatta. FedjĂĽk le a fedĹ‘vel.
- 5-6 perc elteltével, ha a főzési ideje letelt, egy villával szurkáljuk meg, hogy ellenőrizzük megpuhultak-e.
- Ha megpuhult fűszerezhetjĂĽk: sĂłval, borssal Ă©s ĂzlĂ©s szerint további zöld fűszerekkel.
Ezzel az eljárással bármilyen zöldséget párolhatunk.
SegĂtsĂ©gkĂ©pp nĂ©hány zöldsĂ©g párolási ideje:
- spenót, illetve leveles zöldségek: 3 perc
- zöldborsó: 3 perc
- spárga, zöldbab: 5-7 perc
- sárgarépa, fehérrépa: 8-10 perc
- burgonya: 8-10 perc
Érdemes inkább kĂmĂ©letesen párolni, mint fĹ‘zni a zöldsĂ©geket, hiszen Ăşgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.
Zöldségek párolása:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategĂłria cikkeihez