Rakott karfiol darált hússal

A rakott karfiol darált hússal vagy anélkül a legkülönbözőbb módokon készíthető. Akárcsak bármely egyéb zöldséges rakott ételek esetében. Számos módon variálható, hiszen készíthetjük egyszerűen azokból a hozzávalókból, amiket otthon találunk. Kerülhet bele darált hús vagy hús szeletek (csirkemell, pulyka), füstölt sonka, tojás vagy más zöldségek, de akár még tésztával rétegezve is készülhet. Alapja lehet besamell mártás vagy tejszínes, akár reszelt sajt szórattal a tetején. A sajt nagyon finom, ha füstölt sajtot is keverünk hozzá. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető kiadós étel. Figyeljünk arra, hogy mindig zsenge, friss zöldséget vegyünk.

Egyszerű rakott karfiol darált hússal

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg karfiol (megpucolt állapotban)
  • 50 dkg bármilyen darált hús
  • 1 bögrényi (kb. 2 dl) rizs
  • 20 dkg reszelt sajt (füstölt és sima vegyesen keverve)
  • olaj
  • 3 dl tejföl
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint

A darált hússal rakott karfiol elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a karfiolt szedjük rózsáira, majd alaposan mossuk meg és enyhén sós vízben főzzük félig puhára.
  2. Közben a húst kevés felhevített olajon pirítsuk össze ízlés szerinti sóval, borssal.
  3. Majd egy edényben kevés olajon pirítsuk meg a rizst, szintén fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal és dupla mennyiségű forró vízzel öntsük fel.
  4. Kb. 15 percig főzzük közepes lángon, majd még 15 percig pihentessük fedő alatt.
  5. Majd a megfőtt karfiolt szűrjük le és vágjuk kisebb darabokra.
  6. Egy tepsit vajazzunk ki.
  7. A megfőtt darált húst keverjük össze a megfőtt rizzsel és oszlassuk el a tepsi alján.
  8. Majd a megfőtt és leszűrt karfiol darabokat is egyenletesen oszlassuk el a darált húsos keveréken.
  9. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendió ízlés szerint.
  10. Majd keverjük el és oszlassuk el a tetején a tejfölt is.
  11. A 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 15-20 percre.
  12. Ezután kivesszük és a tetejére szórjuk a vegyesen elkevert reszelt sajtot is.
  13. Visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a tetején a sajt szépen megnem pirul.  

Rétegezhetjük alul-felül karfiollal is, ahogy tetszik. Kínálhatunk mellé még tejfölt. Jó étvágyat hozzá!

Rakott karfiol:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez