Rántott karfiol

A rántott karfiol az egyik legismertebb karfiolos étel. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, így remek hétköznapi gyors vacsora recept is. Ráadásul a karfiol nagyon egészséges zöldség, rendszeres fogyasztása jótékony hatású a szervezetünkre. Ha lehetőségünk van rá érdemes friss zöldséget vásárolni és rögtön fel is használni. Ha a rózsái barnulnak és a levele fonnyadt, akkor az a zöldség már nem friss. Szerencsére a karfiol szezonban több hónapokig hozzájutunk a frissen zöldséghez. Készíthetjük akár más rántott zöldségekkel együtt is. Igazán gyorsan elkészíthető, laktató étel. Akár önmagában is kínálhatjuk, de remek feltétele lehet a különböző köreteknek is.

Egyszerű rántott karfiol receptje

Hozzávalók:

  • 2 közepes karfiol
  • 2 db tojás
  • 15 dkg panír morzsa
  • 15 dkg liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só – bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • olaj – a kisütéshez

A rántott karfiol elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a karfiolt szedjük rózsáira, majd mossuk meg.
  2. Ezután tegyük forrásban lévő enyhén sós vízbe 3-4 percre, majd szedjük jeges vízbe.
  3. Majd szűrjük le és hagyjuk egy szűrőben lecsepegni.
  4. Addig pucoljuk meg a fokhagymát is és zúzzuk össze fokhagymanyomón.
  5. Majd tegyük a lisztet egy tálba és keverjünk hozzá kevés szerecsendiót.
  6. A tojásokat egy másik tálba verjük fel, sózzuk és kevés tejjel hígítsuk.
  7. Adjuk a tojáshoz az összenyomot fokhagymát és sózzuk, borsozzuk.
  8. A harmadik tálba öntsük bele a zsemlemorzsát.
  9. Majd a karfiol rózsákat a szokásos módon először meg kell forgatni a lisztben, majd a tojásban és végül a zsemlemorzsában.
  10. Ezután felforrósított bő olajban közepes lángon néhány perc alatt készre sütjük. Félidőnél fordítsuk át a másik oldalára, hogy egyenletesen süljön meg mindkét oldala.

Önmagában, vagy mártogatóssal kínálva is remek étel. Aki szereti az erős ízeket a tojást kevés chilivel is ízesítheti. Számos módon ízesíthető, fűszerezhető, a fokhagyma el is hagyható. Akár mártogatóst is készíthetünk hozzá, de önmagában is nagyon finom. Körete lehet burgonyabárhogy elkészítve – vagy rizs egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

Rántott karfiol sütőben

A rántott karfiol sütőben is süthető. Ebben az esetben egy tepsit sütőpapírral ki kell bélelni. Vékonyan meglocsolni olajjal, majd elhelyezni a bepanírozott karfiol rózsákat rajta. 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sül. Félidőnél érdemes megforgatni.

Rántott karfiol elkészítése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissza a kategória cikkeihez