Tartalomjegyzék
A sajtos karfiol rendkívül egyszerűen elkészíthető, akár egy gyors hétköznapi vacsora fogásaként is. De bármely alkalomra kiváló választás. Nemcsak a karfiol szezonban, hanem egész évben, mivel a karfiol remekül le is fagyasztható. Így a friss vagy fagyasztott zöldség is alapja lehet ennek a nagyon könnyen elkészíthető zöldséges ételnek. Ráadásul a karfiol rendkívül egészséges, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Hiszen magas a vitamin – és ásványianyag tartalma, a kalória tartalma pedig kifejezetten alacsony, így akár fogyókúrás étrendbe is remekül beilleszthető. Mivel pedig a glikémiás indexe is alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják. A fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízhatásokat érhetünk el.
Egyszerű sajtos sült karfiol recept
Hozzávalók:
- 2 közepes karfiol
- 20 dkg vaj – és a sütőforma kikenéséhez
- 1 db tojás
- 6 dl tej
- 20 dkg reszelt sajt
- 2 teáskanál mustár
- 5 dkg liszt
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
A sajtos karfiol elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a karfiolokat szedjük rózsáira, majd alaposan mossuk meg, csepegtessük le.
- Majd egy edényben forrázunk vizet, enyhén sózzuk meg.
- A forrásban lévő vízbe tegyük bele a karfiol rózsákat 3-4 percre.
- Közben a sajtot reszeljük le.
- Majd szűrjük át őket jeges vízbe és hagyjuk ott, amíg kihűl.
- Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- Ezután a vajat olvasszuk fel egy lábosban és szórjuk rá a lisztet.
- Kevergetve pirítsuk meg egy kicsit, és adjuk hozzá folyamatos keverés mellett a tejet.
- Majd nagyjából öt perc alatt főzzük készre.
- Reszeljük bele a sajt felét, adjuk hozzá a tojássárgáját és szerecsendióval, mustárral, sóval és borssal fűszerezzük ízlés szerint.
- Egy sütőformát vékonyan kivajazunk és a karfiol rózsákat eloszlatjuk benne.
- Majd rákanalazzuk a mártást és a maradék reszelt sajttal megszórjuk a tetejét.
- A 200 fokra előmelegített sütőben kb. 28-30 perc alatt pirosra sütjük.
Hagyjuk kicsit kihűlni, mert úgy könnyebben szeletelhető és még melegen tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Tovább gazdagíthatjuk tarjával, sonkával, hagymával egyéb hozzávalókkal, de akár más zöldségekkel keverve is kitűnő. Érdemes különbözőképpen variálni, mert számtalan módon készíthető, szinte megunhatatlan étel.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez