Sárga karfiol

Napjainkra a sárga karfiol is megjelent a zöldséges üzletek polcain, bár tömegesen még nem találkozhatunk vele. Érdekes az egyéb színes zöldségek kapcsán viszonylag ritkán merül fel bennünk, hogy vajon mitől ilyen a színe. A sárga karfiol esetében azonban bizalmatlanul tekingethetünk, hogy nem a zöldséges tréfál-e meg bennünket. Azt ugyanis megszoktuk, hogy a zöldségek és a gyümölcsök is színpompásak és nemcsak szemet gyönyörködtetőek, de nagyon egészségesek is. Szokás színek szerint is készíteni őket, akár egy zamatos salátába vagy a mostanában oly divatos turmixba is. Az, hogy a sütőtök narancssárga, a brokkoli zöld vagy a cékla piros, azt tudjuk, nem is okoz fennakadást. De ha lila krumplit vagy fekete paradicsomot látunk a piacok standjain, ott már felhúzódik a szemöldökünk. Ilyen a sárga vagy a lila karfiol is, mert megszoktuk, hogy a karfiol általában fehér.

Na igen, de akkor mitől sárga a karfiol?

Szóval, mitől is sárga – az egyébként gyönyörűen fehér – karfiol? Szerencsére nem ételfesték és még csak nem is néhány vicces árus okozza. A narancsos színű zöldség 1970-ben jelent meg először Kanadában. Tulajdonképpen egy genetikai mutáció okozta a narancssárga színét. Ugyanis ez a növény – mely már a termesztők évekig kísérletezett termésének az eredménye – több béta-karotin tartalmaz, ez adja jellegzetes narancsos színét. A béta-karotin színezi meg a sárgarépát, de a sütőtököt is. Ez a karfiol tehát a fehér változaténál több A-vitamint is tartalmaz.

Érdemes a színek alapján is készíteni az ételeinket, ugyanis azon túlmenően, hogy nagyon mutatósak, a szervezetünket is más- és másféle vitaminokkal, ásványi anyagokkal látják el.

De a karfiol – bármilyen legyen is a színe – nagyon egészséges, mely számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Sok benne a rost és rendkívül kevés a kalória tartalma, így remek kiegészítője fogyókúrás étrendeknek egyaránt. Mivel pedig a glikémiás indexe kifejezetten alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, ha szeretnénk az egészségünket megőrizni.

A sárga karfiol felhasználása

A sárga karfiol íze csak kis mértékben tér el a hagyományos fehér karfiol ízétől. „Cheddar” karfiolnak is hívják, mely nem az ízére, hanem a színére való utalás. Az íze lágyabb, kicsit édeskésebb, krémesebb, mint a fehér társaié, de a felhasználása teljesen megegyezik azzal.

Viszont érdekessége ezeknek a fajtáknak, hogy a nap kevésbé égeti meg, mint a fehér karfiolt. Mely utóbbi esetén a nagy melegben a rózsáit érdemes a karfiol levelekkel takarni, hogy megóvjuk a tűző naptól.

Azonban ezeknél a színes terméseknél sokkal nehezebben következtethetünk a rózsából a zöldség frissességére. Érdemes ezért itt inkább a leveleket megvizsgálni vásárlás előtt, ha azok frissek, a zöldség is friss.

Mivel pedig az ízükben nincs nagy különbség, így a felhasználása is pontosan megegyezik a fehér karfioléval. A fűszerezésével pedig igazán különleges ízhatások érhetők el. A karfiolos receptek között pedig számos nagyon egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthető. Érdemes minél többet készíteni és fogyasztani belőle.

A karfiol szeretete:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol

Vissz a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom