Tartalomjegyzék
A karfiol leves számos módon készíthető egyik változat ezek közül a tejfölös karfiol leves. De készíthetjük krémlevesként vagy vegyes zöldséglevesként is. Bár a karfiolos ételek közül a legismertebbel, legnépszerűbbek talán a rakott és a rántott karfiol. De ezeken kívül is számos egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételt varázsolhatunk belőle, érdemes kísérletezni. Ráadásul a karfiol számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és sok rostot is tartalmaz. Érdemes felvenni a mindennapi étkezéseink sorába. Annál is inkább, mivel remekül fagyasztható, így egész évben hozzájuthatunk. Ennek a levesnek is alapja lehet a friss és a fagyasztott karfiol is egyaránt. Könnyen, gyorsan elkészíthető, számos módon variálható, gazdagítható.
Tejfölös karfiol leves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 liter zöldség alaplé vagy víz
- 1 szár szárzeller
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 3 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 evőkanál liszt
- 20 dkg tejföl
- petrezselyem – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
Az egyszerű tejfölös karfiol leves elkészítési lépései:
- Először a karfiolt rózsáira kell szedni és vízben hagyni ázni, hogy az esetleges szennyeződések, bogarak kiázzanak belőle.
- Majd folyó víznél is öblítsük át és szűrjük le.
- Közben a zöldségeket és a vöröshagymát pucoljuk meg.
- A zöldségeket pucoljuk meg, karikázzuk fel, a hagymát vagdossuk apró kockákra.
- Az olajat vagy zsírt hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a megpucolt, összezúzott fokhagymát is.
- Pár percig pirítsuk együtt, majd szórjuk meg a fűszerpaprikával.
- Ezután hozzáadjuk a felkarikázott zöldségeket, a karfiolrózsákat is és felengedjük a zöldséglével vagy vízzel.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és fedő alatt puhára főzzük.
- Mielőtt teljesen elkészül adjuk hozzá az apróra vagdosott petrezselyemzöldet is.
- Közben a lisztet kevés zöldséglével csomómentesre keverjük, majd a tejfölt is hozzáadjuk és ezzel sűrítjük be a levest.
- Ha szükséges fűszerezzük után.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez