Tartalomjegyzék
A tojásos karfiol nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel, melyet legalább néha érdemes elkészíteni a változatosság jegyében. Készülhet villásreggelinek, de akár könnyű vacsorának is. Nagy előnye, hogy rengeteg módon variálható és gazdagítható, igazán csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabnak határt. Továbbá a karfiol kalória tartalma pedig kifejezetten alacsony, így remek kiegészítője lehet akár fogyókúrás étrendeknek is. A karfiol ugyanis magas vitamin – és ásványianyag tartalommal bír, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Sőt létezik karfiol diéta is. Ráadásul mivel a glikémiás indexe is alacsony, így a cukorbetegek számára is fogyasztható.
Egyszerű tojásos karfiol – recept
Hozzávalók személyenként:
- 20 dkg karfiol
- 2 db tojás
- 1 evőkanál tejföl
- 2 ek napraforgó olaj vagy vaj
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- kakukkfű, petrezselyem, snidling, bazsalikom – ízlés szerint (elhagyható)
A tojásos karfiol elkészítése lépésről – lépésre:
- A karfiolt szedjük rózsáira és áztassuk be, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk.
- Majd folyó víznél is öblítsük át és szűrjük le.
- Ezután tegyük enyhén sós forrásban lévő vízbe, az újra forrástól számított 4-5 percig.
- Majd jeges vízbe szedjük át és hagyjuk kihűlni.
- Aztán csepegtessük le.
- Közben verjük fel a tojást és keverjük el a tejföllel.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat és a lecsepegtetett karfiol rózsákat néhány perc alatt kicsit pirítsuk át rajta.
- Majd öntsük rá a tejföllel elkevert tojást és fedő alatt süssük át.
- Ízlés szerinti fűszerekkel szórjuk meg a tetejét és még melegen tálaljuk.
Akár frissen reszelt füstölt sajtot is szórhatunk a tetejére. Friss zöldségekkel, frissen sült kenyérrel vagy bagettal is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!
Akár kolbász vagy virsli karikákkal, sonkával, füstölt tarjával tovább gazdagítható. Hagymát is lehet bele rakni bőven, ahány ház annyi szokás alapon. Érdemes többféleképpen is próbálgatni, meg sem lehet unni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karfiol
Vissza a kategória cikkeihez